Primul campion national la pescuit isi aminteste cum s-a desfasurat prima intrecere din Romania! Se intampla in ’59!

De: Cancan
Publicat: 06/12/2012 | 23:00

Cine s-a gandit vreodata ca in Bucuresti a fost amenajata prima intrecere intre pescari? Acum 54 de ani s-au inscris in primul concurs de pescuit stationar din Romania , organizat pe 13 septembrie 1959 de catre Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania (AGVPS), 43 de participanti din toata tara.

Castigatorul de atunci a fost Ioan Pana, care mai tarziu a mai reusit sa aduca Romaniei primul titlu de campion mondial la pescuit sportiv stationar. Tot in acest an s-a organizat si primul campionat national oficial de lanseta (NR. casting) in ziua de 4 octombrie, in complexul sportiv 23 August.

“Sunt nascut la marginea Lacului Herastrau si am coborat de copil la marginea apei, pescuitul a fost jucaria mea. Asta mi-a fost de mic pasiunea. Bucurestiul este leaganul pescuitului sportiv din Romania, primul concurs neoficial a avut loc in 1958, iar primul Campionat National a fost in 1959. Atunci aveam 19 ani, era inainte sa plec militar, pe vremea aceea se faceau concursuriel intre judete, dar nu au participat toate. Imi aduc aminte ca si cum ar fi fost ieri, am prins 5,700 kilograme de peste, numai babusca, balos cum ii spunem noi la Bucuresti. Concursul s-a tinut in doua manse a cate trei ore. Nu mi-am dat seama atunci ca se va dezvolta asa pescuitul in Romania, dupa aceea mi-am dat seama si am luat-o cu adevarat in serios. Cu mandrie si cu ambitie am facut-o, multi au renutat dare u am insistat. Deocamdata nu mi-a egalat nimeni perormantele, nici ca palmares: de cinci ori campion national, trei ori campion international, vicecampion mondial la individual si campion mondial pe echipe”, ne-a declarat Ioan Pana, care la varsta de 72 de ani are un palmares impresionant. Este este primul campion national de pescuit stationar si primul campion mondial roman.

Revista AGVPS-ului nota atunci ca “Ioan pana, tinarul muncitor de la Electrofar – Bucuresti, ca si pe Gh. Botez si Mihai Iancovici care, practicand sportul lor preferat, dupa toate regulile, au tinut incordata atentia unui public numeros”. De asemenea, campionul national are trei baieti care toti au acest microb in sange, iar Ioan Pana ne-a explicat mandru ca “aschia nu sare departe de trunchi”.

“Prima participare a Romaniei, prin intermediul AGVPS, la un campionat mondial de pescuit sportiv, seniori, pe natiuni, a avut loc la cea de-a IX editie disputata in anul 1962, in Italia, unde a ocupat locul cinci. In continuare, participarile Romaniei au fost asigurate de AGVPS din Romania neintrerupt pana in anul 1976”, ne-a declarat Mugurel Ionescu, secretarul general de pescuit sportiv si competitii a AGVPS-ului. De altfel, in anul 1965, la Campionatul Mondial de Pescuit Stationar pe Natiuni, organizat de AGVPS in Romania pe faleza Dunarii, la Galati, echipa noastra a cucerit titlul de Campioana Mondiala si locul sapte la individual prin longevivul competitionar Ioan Pana.

“Au participat atunci 29 de echipe si Romania s-a calasat pe locul I, adica eu sunt campion mondial pe echipe. Este primul titlu al Romaniei. Am iesit si vicecampion mondial la individual in Irlanda. In 2001 m-am retras din competitie, datorita posibilitatilor material, iar atunci nu erau sponsori. Nu mi-a placut vanatoarea, nu m-a atras. Imi place sa pescuit la varga (nr undita),asa am invatat si asa mi-a ramas in sange. Cea mai mare captura a fost o crapoaica de 13, 500 kilograme, la lacul Batal din Afumati. M-am luptat ceva cu el si l-am scos cu un nailon de 18 si cu o varga de opt metri”, ne-a mai explicat Ioan Pana.

Trei ani mai tarziu, in anul 1968, la cel de-al XV-lea Campionat Mondial din Irlanda, Romania a cucerit titlul de vicecampioana Mondiala la individual, tot prin cunoscutul, de acum, Ion Pana si locul III pe echipe. Din pacate, incepand din anul 1976, AGVPS nu a mai beneficiat din partea statului de fonduri valutare necesare si astfel a intrerupt – ca de altfel toate tarile din fosta Europa de Est – participarea la campionatele mondiale de pescuit sportiv.
“Pentru mine a pescui este un stil de viata. Tot timpul liber l-am petrecut pe balta, m-a inteles sotia si familia, prin Delta, nu numai pentru concurs ci si pentru mine. Majoritatea pescuitului l-am facut pentru asociatie si pentru tara, pentru Romania. De abia acum la pensie, din 2002 , pescuiesc pentru mine, dar mai mult am reprezentat Romania. (Alex Saulea)
 

This browser does not support the video element.