Primele declarații ale medicului care i-a acordat primul ajutor lui Ilie Balaci: “Echipajul care s-a deplasat… “
Medicul de pe ambulanța Dolj, Traian Măgală, a fost primul care a sosit în casa unde Ilie Balaci a decedat. Acesta a ajuns cu un echipaj după ce familia a apelat la 112 și a recunoscut că nu a putut fi efectuată intubarea din cauza unui edem laringian, lucru care s-ar fi produs din cauza unei reacții alergice, după cum a spus și familia.
„Eu am fost prima mână. Familia a apelat la 112, noi am luat fișa și am plecat imediat. Noi am venit de la un alt caz, de la o altă resuscitare. Am fost apoi direcționat acolo. Am ajuns acolo, se făcea BLS (suportul vital de bază – n.r.) de către o doctoriță de la Urgență care ajunsese în zonă la o rudă din familie, a văzut ce s-a întâmplat și a intervenit. Ea nu avea însă echipamente. Am ajuns noi, am început administrarea adrenalinei“, a explicat dr. Traian Măgală.
„Noi am stat în jur de 30 de minute„
După ce au văzut că nu pot să controleze situația, medicii de pe ambulanță au decis să cheme un echipaj SMURD pentru efectuare trombolizei, având suspiciunea producerii unui infarct.
„Cei de la SMURD au fost chemați pentru a face tromboliza. Noi i-am ajutat la manevre, apoi ne-am retras. Mai departe nu știu ce s-a întâmplat. Noi am stat în jur de 30 de minute. Echipajul care s-a deplasat la fața locului a fost format din medic, asistent și ambulanțier. SMURD-ul are patru membri, dintre care doi paramedici. Noi am făcut tot ce a ținut de noi“, a mai spus dr. Traian Măgală.
Acesta a precizat că intubarea în cazul lui Ilie Balaci a fost dificilă. „Avea edem laringian, adică avea limba umflată. Nu știu de ce. Asta se poate vedea la autopsie. Nu pot să fac speculații, dacă era ceva anatomic sau a apărut din cauza unei reacții. Am reușit, în final, să îl intubăm“, a mai spus medicul pentru Gazeta de Sud.