Sâmbătă, 26 august, explozii consecutive au zguduit Crevedia. În urma celor întâmplate, bilanțul răniților este unul negru. Un total de 57 de oameni au fost răniți, iar doi și-au pierdut viața. Mai multe case din apropiere au fost mistuite de flăcări. Însă de la ce a pornit totul?
Exploziile de la Crevedia au făcut ravagii seara trecută. Prima dintre ele a avut loc la ora 18:48. Autoritățile au fost alertate, iar primii salvatori ce au ajuns la fața locului au găsit mai multe victime, cu arsuri severe pe 80% din suprafața corpului. Un total de 8 răniți a fost înregistrat, iar o persoană a murit, șocul puternic provocându-i un infarct.
Pompierii încep lupta cu flăcările, iar medicii acordă primul ajutor, însă la ora 20:55 o a doua explozie și mai puternică are loc. De această dată, salvatorii din prima linie sunt doborâți și se înregistrează numeroși răniți. 50 de persoane au fost rănite în cea de-a doua deflagraţie, majoritatea pompieri, poliţişti şi jandarmi. Ulterior, o a treia explozie a avut loc.
Se pare că stația de alimentare de la Crevedia funcționa în mod ilegal de mai bine de trei ani. Raportul preliminar arată că scânteia care a generat exploziile în lanț a fost o țigară aprinsă. În acest caz cercetările continuă pentru a se stabili cu exactitate circumstanțele în care s-a produs tragedia.
Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat că firma de GPL la care s-a produs explozia din Crevedia funcționa ilegal, fiindu-i retrase avizele și autorizația.
„Noi știm că firma cel puțin nu mai funcționa, clar că nu mai avea avize sau autorizație. Ancheta e realizată de Parchetul General. Vom vedea ce va ieși de acolo. Din punctul nostru de vedere, firma nu avea documente să funcționeze, nu avea activitate mai exact”, a declarat Raed Arafat.
De asemenea, se pare că staţia pentru distribuţia GPL din Crevedia a primit trei amenzi în 2020, în valoare totală de 50.000 de lei, iar Adunarea Generală a Acţionarilor a emis la momentul respectiv o hotărâre privind închiderea punctului de lucru respectiv.
„Obiectivul a fost autorizat de către instituţia noastră, de către ISU Dâmboviţa, în octombrie 2011, ca instalaţie de tip skid pentru distribuţia de GPL la autovehicule, cu o capacitate de 4.000 de litri”, a declarat duminică general maior Benone Duduc, din cadrul IGSU.
Așa cum spuneam, în urma exploziilor de la Crevedia 57 de oameni au fost răniți. Dintre aceștia, 43 sunt cadre ale MAI: 39 pompieri, 2 polițiști si 2 jandarmi. Doi dintre pompieri se află în stare critică, fiind transferați duminică noapte către Bruxelles. Au fost înregistrate și două decese, iar 8 case au ars și alte 11 au fost afectate în urma exploziilor.