Primarul Sorin Oprescu a participat la primul forum privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii

De: Cancan
Publicat: 28/11/2012 | 10:11

La eveniment au participat Johannes Hahn, Comisarul Uniunii Europene pentru Politica Regionala, Emilia Muller, ministrul de stat pentru Afaceri Europene din Guvernul din Bavaria, primarul orasului Regensburg, Hans Schaidinger, precum si alti oficiali europeni, dar si reprezentanti ai oraselor dunarene.

In alocutiunea sa, Primarul General a declarat : “Sunt mandru ca fac parte din delegatia Romaniei care sustine astazi, la Regensburg, strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii, cu atat mai multn cu cat Romania, alaturi de Austria, a stat la baza acestei initiative. Un al doilea motiv de mandrie il reprezinta pentru mine faptul ca, reprezentantii
autoritatilor locale si regionale din Sulina, Tulcea, Galati, Braila si Giurgiu, m-au onorat cu increderea acordata, incredintandu-mi mandatul de a vorbi in numele lor”.

Sorin Oprescu a sustinut că punerea in aplicare a obiectivelor Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii nu este posibila decat prin unirea tuturor fortelor convergente, la nivel de orase – capitale la Dunare: “Eu am credinta ca este timpul oraselor, este timpul regiunilor, inaintea Guvernelor. Doresc sa vorbesc despre Bucuresti, despre Capitala Romaniei. Suntem determinati sa transformam Capitala intr-un oras la Dunare. Ne despart 60 de kilometri.. Acest canal, inceput cu 40 de ani in urma si neterminat pana acum, da o noua dimensiune Bucurestiului, prin dezvoltarea lui la Dunare. Din punctul meu de vedere, cred cu tarie ca este vremea discutiilor directe intre orase. Sper sa reusim ca, in intervalul 2014 – 2020, sa putem sa absorbim mai multe fonduri europene decat am facut-o pana acum.”
 

In final, edilul sef al Bucurestiului a subliniat ca “impreuna, orasele si regiunile Dunarii pot cladi o Europa mai competititva si mai puternica”.
 

Tot in cursul zilei de astazi, Sorin Oprescu, a avut o
intrevedere cu Ministru de Stat pentru Afaceri Europene al Bavariei, Emilia Muller, la sediul Guvernului Oberpflaz. Cu acest prilej, primarul General a tinut sa-i impartaseasca ministrului Muller pozitia actualei administratii a Bucurestiului cu privire la regiunea Dunarii de Jos si, in acest context, intentia declarata a acesteia de a transforma Bucurestiul in oras la Dunare: “Unul dintre proiectele fanion ale Planului de
Actiune a Strategiei Dunarii este si canalul care va face ca Bucurestiul sa devina port la Dunare. Acesta este un deziderat al romanilor de multi ani, primele idei concrete in acest sens fiind lansate inca de aproape doua secole. Sunt ferm convins ca sta in puterea noastra ca Bucurestiul sa devina a cincea capitala dunareana si sa se alature celorlalte patru capitale dunarene, Viena, Bratislava, Budapesta si Belgrad”.

Totodata, Primarul Capitalei si-a exprimat speranta ca viitoarele strategii dezvoltate la nivelul Uniunii Europene, (nou lansata strategie a Dunarii reprezentand un prim pas in acest sens), vor urmari nu doar dezvoltarea capitalelor sau a marilor aglomerari urbane, ci si a zonelor adiacente acestora si, implicit, a regiunilor carora le apartin, reducand astfel decalajele inca existente in cadrul Uniunii Europene.

 Doamna Mueller s-a declarat, la randul sau, o sustinatoare a principiului „bottom up”, care nu face altceva decat sa confirme importanta participarii cetatenilor, oraselor si regiunilor in procesul decizional, in contextul unor strategii elaborate in comun de statele membre: „Regensburg, orasul care astazi gazduieste aceasta prima editie a Forumului Anual al Strategiei Dunarii, a fost pana in urma cu nu foarte multi ani unul dintre cele mai sarace din Bavaria. Astazi, tocmai prin schimbarea abordarii si implicarea factorului local, mai degraba decat a celui central si prin pastrarea independentei actului administrativ, acest oras istoric se situeaza intre primele zece ale Germaniei”.
 

Forumul Anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii, organizat de Comisia Europeana si Guvernul din Bavaria, este prima intalnire de
acest gen de la lansarea strategiei Dunarii, in anul 2011.

Strategia UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD) este un instrument comunitar de cooperare macro-regionala in cadrul Uniunii Europene, la care sunt invitate sa participe cele 14 state membre UE si terte din bazinul Dunarii (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, Romania, Cehia, Slovenia, Croatia, Serbia, Republica Moldova, Ucraina, Bosnia-Hertegovina si Muntenegru). Strategia a fost elaborata de catre Comisia Europeana in 2010, pe baza contributiilor aduse de statele riverane, inclusiv Romania. In prezent, Strategia Dunarii se afla in faza de implementare.