Prima gaură neagră care plutește, descoperită de Telescopul Hubble. Astronomii prevăzuseră existența sa, dar acum avem dovada

Publicat: 13/06/2022 | 08:56
Gaura neagră care plutește. Sursă foto: ESA/Hubble

Telescopul spațial Hubble a depistat prima gaură neagră „întunecată” care plutește în spațiu. Gravitația sa este atât de puternică încât distorsionează lumina stelelor. Este atât de mare încât ar avea de șapte ori masa Soarelui. 

După ce timp ce zeci de ani astronomii au spus că există găuri negre plutitoare, a venit prima dovadă în acest sens. Cu ajutorul telescoapelor de la sol și a telescopului spațial Hubble, a fost observată prima gaură neagră plutitoare din Calea Lactee. Puterea sa este atât de mare încât distorsionează lumina stelelor care se află în spatele său.

A fost nevoie de două echipe diferite de cercetare pentru a putea stabili dacă este vorba, într-adevăr, despre o gaură neagră plutitoare. Prima este de la la Institutul de Știință al Telescopului Spațial, iar cea de-a doua, de la Universitatea din California, Berkeley. (CITEȘTE ȘI: Blondina știe să se distreze și fără Gabi Bădălău. Bianca Drăgușanu, mega-party la NUBA, ”ca la 20 de ani”! + Cu cine s-a ”zbenguit” în club)

Telescopul spațial Hubble, în misiune de mai bine de 32 de ani

Hubble este un telescop plasat în orbita din jurul planetei Terra, în afara atmosferei terestre. Fiind plasat astfel, poate obține imagini mult mai clare, față de cele terestre, nefiind perturbate de atmonsferă. 

Misiunea telescopului a început în anul 1990 și de atunci este unul dintre cele mai importante instrumente din toată istoria astronomiei. Până în acest moment, este funcțional de 32 de ani, o lună și 13 zile. Sfârșitul călătorieii sale spațiale ar putea veni în anul 2030 sau 2040, după cum precizează specialiștii. 

Telescopul Hubble este întreținut în spațiu de către astronauți. Până în anul 2022, au fost efectuate cinci misiuni în acest sens, ultima dintre ele fiind în 2002. În acel an, a fost montată și o cameră pentru observații panoramice. (CITEȘTE ȘI: Mesaj emoționant transmis de un comandant ucrainean: „Trebuie să să terminăm războiul”)

 

 

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult