Prietenul lui Basescu, Dorel Onaca a recuperat crucea aruncata de Boboteaza in apele inghetate
CURAJ. 54 de temerari s-au aruncat in Marea Neagra pentru a recupera crucea de Boboteaza FITNESS. Chiar daca e parlamentar, Dorel Onaca a demonstrat ca e intr-o forma de zile mari NOROCOS. Gabriel Culea a scos din mare doua cruci Carmen Mocanu, Alexandra Nastase Senatorul PD si omul de afaceri Dorel Constantin Onaca se mentine in forma, acesta fiind al doilea an consecutiv cand recupereaza crucea din marea inghetata, de Boboteaza. Omul de afaceri, care figureaza in Top 300 al celor mai bogati romani, a inotat printre sloiuri de gheata la Basarabi, in orasul natal al presedintelui Traian Basescu, al carui prieten este. La Constanta, in Portul Tomis, mii de constanteni au infruntat gerul ca sa ia agheasma si sa vada cine va prinde in acest an cele trei cruci.
Seful salvamarilor din Mamaia, vedeta la Constanta
Doua dintre ele, aruncate in apa de catre Arhiepiscopul Tomisului IPS Teodosie, au fost prinse de Gabriel Culea, in varsta de 32 de ani, seful salvamarilor din statiunea Mamaia. El a spus ca una dintre ele o dedica fostului sau prieten si coleg, Bogdan Ciubotariu, decedat vara trecuta, in timp ce a fost trasnit de un fulger cand se afla intr-o barca pe mare. Cea de-a treia a fost prinsa de un amator, Petre Constantin, de 23 de ani. In apa inghetata a marii s-au aruncat 50 de scafandri si patru amatori care au inotat dezbracati. Slujba de la Constanta a inceput cu intarziere deoarece, anterior, IPS Teodosie a fost la Mangalia, unde s-a oficiat pentru prima data Boboteaza la malul marii. Acolo el a aruncat crucile din elicopterul in care s-a deplasat, reinviind astfel o traditie militar-religioasa. Obiectele de cult au fost recuperate de scafandri. OBICEI. Cateva sute de credinciosi au format cozi pe zeci de metri pentru a lua apa sfintita de patriarhul Daniel foto: Laura Dobre
Peste 7000 de litri cu agheasma la Mitropolie, de Boboteaza
Sarbatoarea Botezului Domnului a scos, ieri, din case milioane de romani ortodocsi si greco-catolici. Si Catedrala din Dealul Mitropoliei din Capitala a devenit loc de pelerinaj pentru cateva sute de credinciosi. Aici, patriarhul Daniel, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, a oficiat un ceremonial religios de sfintire a apei. In ziua de Boboteaza, credinciosii merg la biserica si iau agheasma, iar traditia spune ca apa sfintita purifica sufletele. La Patriarhie au fost amplasate 11 butoaie cu peste 7.000 de litri de agheasma, din care oamenii trebuie sa bea timp de opt zile in sir, din ajunul Bobotezei pana pe 13 ianuarie. Ca in fiecare an, in fata Catedralei a fost amplasata si o cruce de gheata de aproximativ trei metri inaltime, impodobita cu cetina de brad si flori, la baza careia se afla o icoana infatisand Botezul Domnului.
Olteanul Cezar este noul „Mister Armasar”
TRADITIE. Calul a castigat concursul de frumusete dupa ce a fost botezat de un preot, la Bailesti In localitatea doljeana Bailesti au fost botezati ieri caii, conform traditiei de Boboteaza. Ca in fiecare an, acestia au participat apoi la un concurs de frumusete. Anul acesta, dintre cei 100 de cai inscrisi in competitie, Cezar, cel mai frumos cal din municipiu, a fost desemnat „Mister Armasar”. Proprietarul sau a primit ca premiu 200 de lei. „De opt ani de zile Cezar este ales cel mai frumos cal din Bailesti si face pereche cu foarte multe iepe. Nu il supun la muncile gospodaresti pentru ca este mandria familiei. Cu banii castigati la acest premiu il voi duce la o sedinta de infrumusetare, pentru ca merita”, a declarat Mihai Dascalu, proprietarul lui „Mister Armasar”. Pe locul doi s-a clasat Armand, iar locul trei anul acesta l-a ocupat Raoul. Traditia se pastreaza de mai bine de 40 de ani. (M.B.-D.)
Vrajitoarele din Craiova s-au imbogatit de Boboteaza
Zeci de fete nemaritate din Craiova au apelat in noaptea de Boboteaza la serviciile vrajitoarelor pentru a-si afla ursitul. „Se spune ca in aceasta noapte s-a putut vedea destinul fetelor care nu au iubit si care vor sa stie care le e alesul. Noi, toate vrajitoarele, ne-am intalnit la un lac, am spart pahare pentru a inlatura gelozia si le-am spus fetelor cine le este ursit. Pentru ca in ajunul Bobotezei vraja se prinde mai repede am vorbit cu fetele doar la telefon”, a declarat Timisoara Nazdravan, una dintre cele mai cunoscute vrajitoare din Oltenia. Pentru acest serviciu, domnisoarele care vor sa se casatoreasca in acest an au scos din buzunar intre 70 si 150 de euro. „Mi-am pus si busuioc sub cap, dar in acest an, pentru prima data, am apelat si eu la o vrajitoare sa vad daca imi gasesc jumatatea. Mi-a spus ca in primele luni ale anului voi cunoaste un barbat inalt, cu ochii verzi, care e foarte bogat”, ne-a marturisit, incantata, Nicoleta Ene, din Craiova. (M.B.-D.)