Dr. Ovidiu Cristian Chiriac Osteoporoza reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni metabolice, caracterizata prin pierderea masei oaselor si a rezistentei acestora. Femeile aflate la menopauza reprezinta cea mai predispusa categorie la aceasta afectiune. De asemenea, tinerele care fac exercitii fizice in exces, dar si barbatii, pe masura ce imbatranesc, se pot imbolnavi. Principalele cauze ale bolii sunt factorii ereditari, lipsa de miscare, demineralizarea, tulburarile endocrine, renale si insuficientele organice. Prevenirea osteoporozei trebuie facuta inca din adolescenta, deoarece atunci cresterea e rapida, dar scade aportul de calciu. Persoanele afectate sau predispuse la aceasta boala trebuie sa asimileze calciu, vitamina C si fluor, prin consumarea de lactate, fructe, legume, soia, naut, alimente marine (alge, scoici, sardine). Totodata, e important sa se evite sedentarismul, precum si consumul de cafea, alcool si tigari.