Prețurile produselor alimentare, la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, pe plan global. Care este motivul

Publicat: 07/10/2021 | 20:17

Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a atins, în septembrie, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. Acesta a fost influențat de scumpirile la cereale și uleiuri vegetale. Anunțul a fost făcut, joi, de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

În fiecare lună, FAO publică propriul său Food Price Index, care indică modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din lactate, zahăr, carne, uleiuri vegetale și cereale. În septembrie 2021, indicele a ajuns 130 de puncte, cel mai ridicat după cel din septembrie 2011, potrivit Digi 24.

(NU RATA: O NOUĂ ALERTĂ EUROPEANĂ DE PRODUSE ALIMENTARE CONTAMINATE. TONE DE ALIMENTE VOR FI DISTRUSE!)

Există și o explicație. În ultimul an, prețurile la cereale și uleiuri vegetale au crescut semnificativ, din cauza unor recolte mai mici și a solicitărilor mari venite din China.

Prețurile produselor alimentare, la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani. “Grâul va fi în centrul atenției”

Spre exemplu, în ultima lună, prețurile cerealelor au crescut cu 2% comparativ cu luna august. “În rândul cerealelor importante, grâul va fi în centrul atenţiei în săptămânile următoare în condiţiile în care cererea trebuie să fie testată în raport cu creşterea rapidă a preţurilor”, a declarat economistul şef al FAO, Abdolreza Abbassian.

Totodată, preţul uleiurilor vegetale a crescut cu 1,7% în luna septembrie comparativ cu luna august şi cu aproximativ 60% în ritm anual.

(VEZI AICI: ALERTĂ ALIMENTARĂ! UN PRODUS VÂNDUT DE UN IMPORTANT LANȚ DE MAGAZINE, RETRAS DE PE PIAȚĂ)

FAO a făcut public și un set de noi estimări referitor la producția mondială de cereale în 2021. Se prognozează un maxim istoric de 2.800 miliarde de tone. Inferioară, însă, consumului în toată lumea, care ar urma să fie unul de 2.811 miliarde de tone.

În 2021, FAO se așteaptă ca 776.7 milioane de tone de grâu să fie recoltate. Din fericire, producțiile mai mari din Europa de Est și Austrașia au compensat diminuarea producției în Rusia și Canada.

Răzvan Scarlat
Răzvan Scarlat este redactor la site-ul CANCAN.RO, care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A avut prima tangență cu presa la vârsta de 23 de ani, când a început să scrie pentru fanatik.ro. Apoi a semnat articole pentru GOOOLSPORT și ZIUANEWS.RO. ... citește mai mult