Prețurile petrolului continuă să scadă. Care este motivul
Marți, 16 august 2022, preţul petrolului a scăzut din nou, pentru că datele economice sumbre venite de la principalul cumpărător de ţiţei, China, au reînnoit temerile privind o recesiune globală.
Concret, preţurile petrolului au scăzut marţi cu peste 2%, până la cele mai reduse niveluri înregistrate în ultimele şase luni, înainte de invazia Rusiei în Ucraina, datele economice stârnind îngrijorări cu privire la o potenţială recesiune globală, transmite Reuters.
CITEȘTE ȘI: ATENȚIE ȘOFERI! CRESC AMENZILE PENTRU LIPSA ROVINIETEI
Cu cât au scăzut cotațiile futures pentru țiței
La bursa New York Mercantile Exchange, cotaţiile futures pentru ţiţeiului american West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în luna septembrie au scăzut cu 0,44 dolari, sau 0,5%, la 88,97 dolari per baril, în timp ce cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a coborât cu 0,73 dolari, la 94,37 dolari. În precedenta sesiune, atât cotaţiile pentru ţiţeiul WTI, cât şi cele pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu aproximativ 3%.
Contractele futures Brent s-au apropiat de cel mai scăzut nivel de când Rusia trimite trupe în Ucraina, pe 24 februarie, în timp ce contractele futures WTI au atins cel mai redus nivel luni de la începutul lunii februarie.
O componentă deteriorată a unei conducte de petrol care a perturbat producția la mai multe platforme offshore din Golful Mexic al SUA a fost reparată vineri seara, determinând producătorii de petrol să reactiveze o parte din producţia oprită, a declarat săptămâna trecută un oficial din Louisiana.
”Perturbarea producţiei la mai multe platforme petroliere offshore din regiunea coastei Golfului Mexic, care s-au adăugat la preţurile ridicate de săptămâna trecută, par să se fi stabilizat pentru moment, odată cu reluarea producţiei”, a declarat Jim Ritterbusch, preşedintele Ritterbusch and Associates din Galena, Illinois.
Gestul făcut de Banca Centrală a Chinei
Banca Centrală a Chinei a redus dobânzile pentru a stimula economia, care a încetinit neaşteptat în iulie, pe fondul restricţiilor impuse de autorităţile de la Beijing şi al crizei din sectorul imobiliar, mai scrie Reuters, citat de Agerpres.
„În general, preţurile materiilor prime sunt sub presiune, după ce datele economice din China din iulie sunt mult mai slabe decât se estima anterior, ceea ce a reînnoit temerile privind evoluţia cererii”, a apreciat Yeap Jun Rong, analist la IG Group.
În Statele Unite ale Americii, producţia totală în principalele bazine de şisturi bituminoase ar urma să crească în septembrie la 9,049 milioane bpd, cel mai ridicat nivel din martie 2020, conform unui raport al Agenţiei pentru Energie din SUA.
Banca ING şi-a redus previziunile pentru creşterea PIB-ului Chinei în 2022 la 4%, faţă de o proiecţie anterioară de 4,4% şi a declarat că este posibilă o nouă retrogradare.