Primăvara a venit, iar odată cu ea, în luna mai, apar și primele cireșe. Românii adoră aceste fructe, însă trebuie să știe că în acest an o să scoată bani frumoși din buzunare pentru doar un kilogram de cireșe. Și în 2023 prețul unui kilogram de cireșe o să dea naștere multor glume.
Nu mai este mult până cât primele cireșe vor ajunge pe rafturile supermarketurilor sau pe tarabele marilor piețe. Majoritatea cireșelor găsite aici provin din import, iar în acest an prețul unui kilogram de cireșe va ajunge la 175 de lei.
Prețul este unul exorbitant, mai ales în comparație cu acela cerut de către țăranii români. Însă, comercianții îl justifică prin faptul că fructele au fost aduse din Spania, Grecia sau Turcia, iar producția, anul acesta, e una mică.
(CITEȘTE ȘI: DE CE NU E BINE SĂ ÎNGHIȚI SÂMBURII CIREȘELOR? PERICOLUL E URIAȘ)
În ceea ce privește cireșele românești, acestea o să apară pe piață în prima jumătate a lunii mai. Cei care dau startul și scot la vânzare cireșe sunt localnicii din comuna Păulești, județul Prahova. Aici apar primele cireșe, iar prețul unui kilogram cumpărat de pe marginea drumului, direct de la țărani, nu depășește 30 de lei, asta pentru primele cireșe.
Apoi, îndreptându-ne spre luna iunie, prețul uni kilogram de cireșe o să scadă la jumătate. Astfel că pofticioșii o să plătească doar 15 lei/kg.
„Anul acesta se pare că pomii pornesc un pic mai greu în vegetație, ceea ce nu este de rău deloc, în sensul că lunile februarie și martie au fost un pic mai reci. Ne avantajează pentru că pornind mai târziu în vegetație, înfloresc mai târziu și astfel avem speranța că nu vom fi afectați de înghețurile târzii de primăvară.
Estimăm că primul soi de cireșe care se maturează la noi în plantație și în condițiile pedoclimatice sau microclimatul din zona o să apară undeva în jurul datei de 20 mai, preconizăm că se va matura soiul Early Lory. Este unul dintre cele mai timpurii soiuri care se maturează în România și la noi în zonă în jurul datei de 20 mai, să zicem cel târziu 25 mai”, a declarat Ing. Marius Roman pentru Agrostrategia.
(VEZI ȘI: ANOMALIA ÎNTÂLNITĂ DE CUMPĂRĂTORI. ROȘIILE, MAI SCUMPE DECÂT CARNEA DE MIEL)