În anul 2019, o companie din Vietnam a cerut autorizarea făinii de greiere pe piața Uniunii Europene. Procesul a fost unul îndelungat, însă din data de 24 ianuarie făina de greiere a primit autorizația. Așadar, acum aceasta se poate regăsi în numeroase preparate, iar prețul ei este unul piperat.
Făina de greiere, așa cum îi spune și denumirea, este făcută 100 % din greieri. Mai exact, greierii crescuți în ferme sunt lăsați 24 de ore fără mâncare. Astfel, intestinele li se golesc, iar apoi sunt înghețați. Aceștia se spală, se degresează și sunt măcinați iar rezultatul este o substanță asemănătoare cu făina.
Făina de greiere a fost aprobată de Uniunea Europeană și se va putea regăsi în aproape orice preparat. De la aluaturi, supe, sosuri, la preparate cu carne, junk-food sau ciocolată. Însă, potrivit direcților UE, produsele ce o conți vor trebui să specifice foarte clar și cât mai evident acest lucru pe ambalaj. Asta pentru că făina de greiere ar putea produce alergii, iar în cazul persoanelor alergice la crustacee sau moluşte poate provoca chiar un şoc anafilactic.
(CITEȘTE ȘI: CE TIP DE FĂINĂ TREBUIE SĂ ALEGI PENTRU CU COZONAC PUFOS. TRUCUL DE CARE ARE NEVOIE ORICE GOSPODINĂ)
Făina de greiere are o aromă ușoară de nucă și se folosește la fel ca făina normală. Aceasta este însă mult mai bogată în proteine și nu conține aditivi, chimicale sau conservanți. Aceasta are proteine de aceeași calitate precum carnea de vită și mai mult omega-3 și omega-6 decât somonul.
Făina de greiere se poate folosi în orice preparat ce necesită făină. Însă, cei care sunt tentați să o încerce trebuie să știe că prețul acesteia este unul cu adevărat piperat. Potrivit site-urilor ce o comercializează 100 de grame de făină de greiere costă 96 de lei. Iar un kilogram din această făină ajunge la prețul de 962 de lei.