Prețul polițelor RCA explodează din octombrie! Motivul pentru care șoferii din București vor plăti cu câteva sute de lei mai mult
Vești proaste pentru șoferii români! Prețul polițelor RCA va crește începând din luna octombrie anul acesta. Se va simți o diferență la buzunar, față de costurile RCA-urilor din ianuarie. Mai nou, românii plătesc asigurarea la mașină în funcție de vârsta lor, anul în care a fost fabricat autoturismul, motorul acestuia, dar și localitatea unde este înscris autovehiculul. Pentru că, în funcție de oraș, există tarife mai mari sau mai mici. În București, prețul acestora a crescut considerabil. Care ar fi motivul?
Prețurile polițelor RCA va crește din luna octombrie a acestui an, fiind o diferență frumușică față de luna ianuarie a acestui an. Sigur că, românii plătesc asigurarea la mașină în funcție de vârsta șoferului, anul în care a fost fabricată, motorul acesteia și localitatea de unde fac parte. Mai nou, în Capitală taxele sunt mai mari.
CITEȘTE ȘI: Veşti îngrozitoare pentru şoferii din Bucureşti! Tarifele RCA, mai mari cu 40%. Care este explicaţia
Un șofer de 35 de ani, care are un autoturism din 2016, cu un motor cu capacitatea de 1685 cmc, a plătit pentru poliță în luna ianuarie suma de 3152 lei. Din octombrie 2024, prețul aceleiași polițe va fi de 3465 de lei.
Pentru polițele RCA nu mai contează acum vârstei persoanei. Într-adevăr, dacă proprietarul autoturismului are sub 30 de ani atunci scoate din buzunar mai mulți bani. Dacă șoferul are, spre exemplu 51 de ani, și deține o mașină din 2007, cu capacitatea de 998 cmc, prețul poliței va fi din octombrie 1205 de lei.
CITEȘTE ȘI: Decibelii mașinii tale îți aduc amenzi. Poliția Română s-a pus deja pe treabă!
Tarife RCA, mai mari în București
La sfârșitul lunii iulie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) publica noile tarife de referință pentru RCA – asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente. Astfel, tarifele RCA se anunță a fi mai mari în București cu 40% față de alte orașe.
„Bucureștiul are un nivel foarte mare al frecvenței daunelor atât față de restul țării, dar și de alte capitale europene. Suntem la 6,2%, în timp ce Praga este la 3,8%, Varșovia la 4,1%, Bratislava la 4%, Liubliana la 3,3% și doar Belgrad undeva la 5%. Când ai o frecvență atât de mare, e normal să ai și o primă RCA mai mare.
Acest tarif nu are rolul de a stabili prețul în piață. Este doar o informație care indică un trend, această evolutie de plus-minus 3% mai degrabă indică o stabilitate a prețurilor RCA, nu o creștere exponențială și nu o scădere spectaculoasă. Vorbim de o stabilitate a tarifelor în piața RCA”, a declarat vicepreședintele ASF, potrivit Digi 24.
This browser does not support the video element.