Prețul petrolului a crescut din nou. Care este cauza
Prețul țițeiului a crescut astăzi, 30 mai, după ce statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord privind reducerea cu 90% a importurilor de petrol din Rusia. Vezi cu cât a urcat cotația barilului de țiței.
Cotaţia barilului de ţiţei a crescut marţi după ce statele membre UE au ajuns la un acord privind interzicerea majorităţii importurilor de ţiţei din Rusia. Acest lucru a alimentat îngrijorările referitoare la o perturbare a unei pieţe care este deja supusă la presiuni pe fondul creşterii cererii de combustibil înaintea sezonului vacanţelor estivale, scrie Reuters.
Cu cât au crescut cotațiile barilului de țiței
Cotațiile au urcat cu 3,76%, până la 119,39 dolari pe baril pentru petrolul cu livrare în luna iulie, în vreme ce țițeiul Brent – de referință în Europa – a ajuns la 124,02 dolari pe baril, în urcare cu 1,93%. Din păcate, precedentele scumpiri ale prețului barilului de petrol s-au resimțit la pompă.
Acordul european vine după ce s-a ajuns la un compromis care a eliminat opoziția Ungariei, care folosește țiței rusesc. Charles Michel, președintele Consiliului European, a spus că acordul acoperă două treimi din importurile de petrol din Rusia.
Embargoul petrolier european este parte din al șaselea pachet european de sancțiuni împotriva Rusiei. Consiliul European a anunțat că în cazul unor „întreruperi bruște” ale livrărilor, vor fi introduse „măsuri de urgență” pentru a asigura securitatea furnizării.
Cum stă România la capitolul producție de petrol
România are trei rafinării de petrol funcționale: Petrobrazi (deținută de Petrom), Petromidia (deținută de Rompetrol) și Petrotel (deținută de grupul rus Lukoil).
Țara noastră are o capacitate de rafinare de țiței de circa 13 milioane de tone, dar aceasta nu este folosită în totalitate mereu.
Conform Institutului Național de Statistică (INS), România a produs anul trecut 3,1 milioane de tone de petrol și a importat 6,8 milioane de tone. Producția internă este în totalitate realizată de către Petrom, dar nu este îndeajuns pentru a acoperi tot necesarul de rafinare.
Vă reamintim că în luna martie, cotația barilului de petrol a atins ce mai ridicat nivel de după 2008, iar de la începutul acestui an şi până în prezent creşterea este de peste 55%.
VEZI ȘI: ROMÂNIA VA TRECE PRINTR-UN NOU VAL DE SCUMPIRI. FERMIERII TRAG UN SEMNAL DE ALARMĂ