Au apărut primele cireșe din acest sezon în piețele de la noi, însă fructele sunt aduse din Spania și Grecia. Cele românești se vor regăsi pe tarabe de la sfârșitul lunii mai. Prețurile celor din export au început să-i sperie deja pe români!
În piețele din țară și-au făcut apariția primele cireșe din acest sezon. Sunt din export, din țări precum Spania și Grecia, iar prețurile lor sunt pe măsură. În Piața Centrală din Buzău, un kilogram de cireșe a ajuns să coste și 60 de lei, fiind cele mai scumpe fructe de pe tarabă. Totuși, sunt mai ieftine față de aceeași perioadă a anului trecut, când un kilogram era 100 de lei. Chiar și așa, oamenii nu cumpără pentru că nu-și permit, iar vânzătorii rămân cu marfa și se roagă la o minune.
Pentru a putea să-și vândă marfa, comercianții s-au gândit la alte alternative. „Sunt aduse din Grecia, preţul este de 60 de lei kilogramul, dar vindem şi la caserole cu preţul de 10 sau 15 lei. Nu prea avem vânzare. Sunt primele apărute pe piaţă iar preţurile pentru oameni sunt ridicate”, a spus Daniela, o vânzătoare, potrivit RTV.
Mulți n-au bani să cumpere cireșe, mai ales la prețul la care sunt expuse la tarabă. Un pensionar din Buzău are un venit mic și nicio speranță că va mânca prea curând cireșe. Bărbatul spune că nu-și permite să cumpere nici sâmburii.
„Am 40 de ani de muncă şi 1.500 de lei pensie, nu îmi permit să cumpăr nici sâmburii”, a mărturisit un pensionar, scrie sursa citată.
O altă persoană este de părere că cireșele sunt vândute la prețuri normale pentru această perioadă. „Nu prea s-au făcut, deocamdată mai aşteptăm, poate mai scad preţurile”, a spus clientul.
Există posibilitatea ca-n acest an producția de cireșe să fie mai mică față de anul precedent, din cauza frigului care a afectat pomii fructiferi la începutul primăverii, spun specialiștii.
„Cireşele care au apărut acum pe piaţă sunt din spaţii protejate, din import, mai mult ca sigur. Vorbim de soiuri timpurii. La noi momentan sigur se vor coace mai târziu, pentru că am avut parte de o primăvară destul de rece. Am fost afectaţi de acel îngheţ de la sfârşit de martie, început de aprilie. Coacerea ar putea să fie decalată cu cel puţin o săptămână. La staţiune avem cireşi cultivaţi pe 10 hectare de teren. Urmează să stabilim exact în ce procent ar putea fi afectată producţia din acest an”, a tranmis, pentru AGERPRES, Andrei Tabacu, inginer în cadrul Staţiunii de Cercetare Pomicolă Istriţa – Buzău.