Toate țările din Europa, inclusiv România, se confruntă în această perioadă cu un surplus de carne. Având în vedera această situație, prețurile produselor de la raft s-ar putea să scadă în următoarea perioadă.
Faptul că restaurantele și terasele nu au funcționat timp de aproape trei luni, nu a influențat producția de carne. Abatoarele au funcționat toată această perioadă de pandemie, iar contractele cu furnizorii au fost onorate. Un prim efect: surplus de carne în piaţă.
Citește și: Schimbările bruște de temperatură pot afecta sănătatea. Avertismentul important al medicilor
„Ne confruntăm cu vânzări slabe, iar marfa este din abundență”, declară Marian Grasu, administrator, pentru A1.ro.
Un alt administrator reclamă aceeași problemă. „Este o problemă reală. Majoritatea țărilor europene au trecut prin două luni de pandemie. Asta înseamnă că au fost închise restaurante, pizzerii, turiştii nu au mai fost în vizită, în concedii şi atunci, sigur, consumul de carne şi preparate din carne a scăzut simţitor”, a declarat și Dragoș Frumosu.
Având în vedere această situație, experţii spun că producătorii vor scădea preţurile sau vor face oferte promoţionale, pentru a scăpa de marfa în plus. Este greu de făcut în acest moment un top al produselor cu scăderi semnificative, însă la nivelul industriei în acest an pierderile ar putea depăși un milion de euro, mai spune sursa citată.
„Mulți clienți au venit, au cumpărat carnea și au vrut să o facă acasă. S-au întors supărați că la noi în restaurant e mai bună”, spune Iosif Ștefănescu, executive chef restaurant. Carnea servită în farfurie e tot de import. Din Australia, Noua Zeelandă sau din Statele Unite ale Americii.
Imagine de Thomas Ulrich de la Pixabay