Prețul benzinei și motorinei a scăpat de sub control de 8 martie! Cât a ajuns să coste 1 litru
Prețul benzinei și motorinei a scăpat de sub control de 8 martie. Și nu este pentru prima oară când putem spune, fără teama de a greși, ”la noi ca la nimeni”. La mijlocul lunii februarie, prețul benzinei în România era de 0,501 euro pe litru, iar media UE era de 0,497 euro pe litru. În ceea ce privește motorina, aceasta costa 0,602 euro pe litru în România, în timp ce media UE era de 0,585 euro pe litru.
În prezent, prețul motorinei a urcat la 0,621 euro pe litru, iar cel al benzinei la 0,525 euro pe litru. Șoferii din România plăteau la pompă, la finalul anului 2018, mai puțin decât media europeană. Benzina costă în România 1,136 euro pe litru, faţă de media UE de 1,368 euro pe litru, iar motorina are un preţ de 1,215 euro, faţă de nivelul median de 1,346 euro pe litru. Rezultă că taxele – marea problemă financiară, din acest punct de vedere – reprezintă 53% din preţul benzinei şi 49% din cel al motorinei.
Prețul carburanților a scăpat de sub control și continuă să fie în România mai mare decât media UE, potrivit datelor publicate de Oil Bulletin a Comisiei Europene. Astfel, în România, preţul carburanţilor fără taxe este de 0,525 euro pe litru, iar media UE este de 0,509 euro pe litru.
Citește și: ATENȚIE, ROMÂNI! BENZINA ȘI MOTORINA ÎȘI SCHIMBĂ DENUMIREA
Accize majorate
De 1 ianuarie au crescut accizele la carburanţi, în conformitate cu o prevedere mai veche din Codul Fiscal. Majorarea de accize a fost resimţită în preţul de la pompă încă din prima zi a anului 2019. Ea este generată de această dată de ajustarea cu inflaţia, prevedere care apare în Codul Fiscal.
„Nivelul accizelor (…) se actualizează cu creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, față de perioada octombrie 2014 – septembrie 2015, comunicată oficial de Institutul Național de Statistică până la data de 15 octombrie. Nivelul accizelor actualizat se publică pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, până cel mai târziu pe data de 20 octombrie a fiecărui an”, scrie în Codul Fiscal.