Prețul unui litru de bezină depășește 6 lei. Reprezentanții companiilor petroliere dau vina pe evoluția cotației barilului de petrol și pe cheltuielile mai mari de producție ale rafinăriilor.
Prețul carburantului la pompa a ajuns să crescă tot mai mult, iar scumpirile devin tot mai deranjante pentru soferi. Dacă în urmă cu câteva luni, un plin de benzină (50 de litri) costa în jur de 250 de lei, acum valoarea s-a majorat spre 300 de lei (60 de euro). O diferență de 50 de lei, care este resimțită de majoritatea românilor.
Șocul este resimțit și mai tare dacă ne reamintim prețul carburantului în perioada stării de urgență: 4,1 lei/ litru. La puțin timp după sfârșitul crizei sanitare, prețurile au fost în continuă creștere.
(VEZI ȘI:AU VANDUT CARBURANT CU APA)
Prețul țiteiului Brent a urcat la peste 75 de dolari pe baril, de la aproximativ 50 de dolari, cât era în ianuarie, ca urmare a cererii tot mai mari, o dată cu reluarea activităților economice:
”OPEC prognozează o creștere semnificativă a cererii, în special în anul 2022. Bank of America vorbește și de ajungerea prețului petrolului la 100 de dolari pe baril.
Curentul electric s-a scumpit extrem de mult. Există certificatele de carbon al căror preț a crescut. Certificatele de carbon afectează pe mai multe planuri rafinăriile și vedem acest lucru în creșterea prețurilor la carburanți”, a transmis Ileana Sorina Bălțatu, director general-adjunct, companie petrolieră.
Economiștii se așteaptă ca scumpirile să continue în sezonul rece și nu exclud creșterea prețurilor și la alte servicii:
”Va conduce la o creștere a prețurilor pentru toate celelalte produse din coșul de consum. Pot fi bunuri alimentare, bunuri nealimentare și servicii”, a declarat Adrian Codîrlașu, analist financiar și vicepreședinte C.F.A România.
(VEZI ȘI:A FACUT UN APARAT CARE SCADE SCADE CONSUMUL DE CARBURANT CU 90%)
Sursa foto: Pixabay.ro