Președintele Klaus Iohannis a semnat legea privind alocația pentru copii. Ce se va schimba în viitor

Publicat: 19/05/2023 | 09:52
Klaus Iohannis a modificat legea alocațiilor / Sursă foto: arhiva CANCAN

Klaus Iohannis a promulgat actul normativ prin care completează articolul 217/2003 și modificarea Legii 61/1993 pentru posibilitatea încasării alocației de stat pentru minori de către părinții cărora le-au fost încredințați minorii spre creștere și educare. Pentru a putea beneficia de indemnizația de la stat, cel în grija căruia este copilul trebuie să aibă un ordin de protecție pentru violență domestică emis de către instanța de judecată.

Conform legii, în cazul în care unul dintre părinți are viața pusă în pericol de către celălalt părinte și solicită un ordin de protecție, poate primi alocația și poate face în așa fel încât vătămătorul să nu mai aibă parte de acest beneficiu. Situația se aplică în cazul în care soțul sau soția, după caz, este cel care preia minorul spre creștere de la celălalt membru al familiei, care are un caracter abuziv.

La 45 de zile de la data intrării în vigoare a legii, Guvernul va actualiza normele metodologice de aplicare a Legii 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, cu modificările aprobate recent de Klaus Iohannis. După acest termen, părintele va putea încasa alocația, câtă vreme este valabil ordinul de restricție. Ca urmare, în viitor, alocația nu va fi trimisă pe card spre părintele care este ținut la distanță de către familie prin hotărâre judecătorească.

(CITEȘTE ȘI: Elevii din România pot pierde alocațiile! În ce condiții ar putea rămâne fără ajutor de la stat)

Alocații mărite pentru copii în 2023

Potrivit ordonanței de urgență nr. 126, din 15 decembrie 2021, alocațiile au fost mărite, din ianuarie 2023, ajungând, în momentul acesta, la valorile:

  • 683 de lei pentru copiii care nu au împlinit vârsta de doi ani (trei ani, în cazul celor cu dizabilități);
  • 277 de lei pentru cei care au între doi și 18 ani, dar și pentru cei care sunt majori, dar sunt înscriși la liceu sau la școli profesionale;
  • 683 de lei pentru copiii cu dizabilități care au vârste cuprinse între trei și 18 ani.

(CITEȘTE ȘI: Alocațiile copiilor, majorate din februarie 2023. Cât primesc acum)

Ce alocații primesc minorii din centrele de plasament

Potrivit Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, statul român este obligat să asigure o sumă de bani lunar fiecărui copil care se află în plasament la o familie, persoană, asistent maternal, într-un serviciu de tip rezidențial al unui organism privat acreditat sau s-a instituit tutela.

Banii ar trebui să asigure minimul de mâncare, haine, încălțăminte, produse igenico-sanitare, rechizite, precum și transport. Decizia Guvernului a fost luată în momentul în care rata inflației a crescut considerabil, iar suma alocată inițial nu mai era de ajuns pentru a asigura un trai decent copiilor.

În prezent, valoarea ajutorului pe care copiii din plasament îl primesc este în valoare de 631 de lei, dar ar urma să fie mărită la 950 de lei, potrivit unui anunț făcut de către Gabriela Firea.

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult