Presedintele ASF, Dan Radu Rusanu, urmarit penal pentru complicitate la abuz in serviciu
Mai mult decat atat, acesta ar fi acceptat „protejarea frauduloasa” a intereselor SC Carpatica, informeaza DNA.
Directia Nationala Anticoruptie a anuntat, vineri, ca in dosarul „Carpatica” a fost extinsa urmarirea penala si fata de Dan Radu Rusanu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, pentru infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la abuz in serviciu.
„In perioada mai – iunie 2013, inculpatii Carabulea Ilie, Mirzac Marian, Mustatea Radu, impreuna cu alte persoane, au constituit un grup infractional organizat in vederea savârsirii de infractiuni legate de protejarea intereselor financiare ale SC Carpatica SA. In urma cercetarilor efectuate pâna in prezent au rezultat date cu privire si la participarea altor persoane la activitatea infractionala care face obiectul cercetarilor prezentei cauze penale”, se arata intr-un comunicat de presa al DNA.
Din ordonanta de extindere a urmaririi penale intocmita de procurori rezulta ca exista date si indicii rezonabile potrivit carora, in cursul lunii decembrie 2013, Dan Radu Rusanu „a exercitat presiuni”, in calitate de presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, asupra mai multor societati de asigurari, „urmarind si reusind” impunerea lui Radu Mustatea la conducerea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR), asociatie profesionala formata din toate societatile de asigurari din România, autorizate sa practice asigurari de raspundere civila auto obligatorii si mandatate sa elibereze documente de asigurare de raspunde civila auto Carte verde.
„De asemenea, cunoscând ca inculpatul Mirzac Marian proteja interesele financiare ale SC Carpatica Asig SA, suspectul Rusanu Radu Dan a intreprins demersuri in vederea inlaturarii, din cadrul Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara a suspectului Tudor Daniel George, care detinea functia de vicepresedinte pe sectorul de supraveghere a asigurarilor si in vederea inlocuirii acestuia cu Mirzac Marian. In felul acesta presedintele ASF a acceptat implicit protejarea frauduloasa a intereselor SC Carpatica Asig SA”, a precizat DNA.
In acest context, sustin procurorii, Dan Radu Rusanu a facut demersuri pentru adoptarea unei ordonante de urgenta de catre Guvern, „care sa dea caracter normativ si obligatoriu intereselor sale personale si de grup”.
Potrivit DNA, Rusanu ar fi intocmit proiectul ordonantei de urgenta pentru modificarea si completarea OUG nr. 93/2013, privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, precum si pentru modificarea Legii 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in România si a avizat, in calitate de presedinte al ASF, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat in sedinta de guvern din 16 octombrie 2013 si publicat in Monitorul Oficial din 18 octombrie 2013.
Procurorii DNA i-au oprezentat vineri lui Dan Radu Rusanu acuzatiile si calitatea procesuala, in conformitate cu prevederile articolului 307 din Codul de procedura penala.
Presedintele ASF, Dan Radu Rusanu, a declarat, la iesirea de la DNA, ca, in opinia lui, motivul pentru care a fost chemat de procurori are legatura mai mare cu Astra decât cu ordonanta ASF, precizând ca martea viitoare va avea raspunsul privind urmarirea sa penala.
Dan Radu Rusanu a spus ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului prin care a fost modificat numarul de membri din Consiliul ASF de la 11 la noua, respectând cu strictete criteriile din lege privind experienta, vechimea si, in special, incompatibilitatea cu membrii Parlamentului, a fost solicitata de Comisia Europeana si de Fondul Monetar International.
„Eu cred ca are legatura mai mult cu Astra decat cu ordonanta, petnru ca ati vazut si dumneavoastra o declaratie a domnului presedinte Basescu, in care spune ca pentru actiunea nejustificata la Astra ar trebui sa raspunda conducerea incompetenta a ASF-ului. Vom vedea peste doua, trei, patru saptamâni daca actiuneea incompetentilor de la ASF a fost nejustificata vizavi de Astra sau domnul presedinte Basescu probabil ca a conchis ca aceasta actiune este nejustificata ca sa-si apere pe prietenul dânsului, domnul Dan Adamescu”, a mai spus Dan Radu Rusanu.
_____
CITESTE SI:
_____
In dosarul „Carpatica”, omul de afaceri Ilie Carabulea, care controleaza grupul Carpatica, si Marian Mirzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, sunt acuzati ca, in mod fraudulos, in perioada mai – decembrie 2013, au reusit sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de ASF fata de societatea de asigurari.
In aceeasi cauza, Laura Chitoiu, sotia fostului ministru de Finante Daniel Chitoiu, este urmarita penal pentru abuz contra intereselor publice, in calitate de director al Directiei Avizari din cadrul Autoritatii pentru Supraveghere Financiara. Laura Chitoiu s-a autosuspendat din functia de director al Directiei Avizari din cadrul ASF.
In dosarul „Carpatica” mai sunt urmariti penal Radu Mustatea, membru in CA al Carpatica Asig si presedintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România, si Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, functionar la Autoritatea de Supraveghere Financiara.
Ilie Carabulea si Marian Mirzac au fost arestati preventiv in 29 ianuarie, de Tribunalul Bucuresti. In cazul lui Radu Mustatea, instanta a dispus masura interdictiei de a parasi tara pe o perioada de 30 de zile. In 12 februarie, Marian Mirzac a demisionat din functia de membru neexecutiv in Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara.
Procurorii DNA au cerut Parlamentului si Guvernului sa le puna la dispozitie, in dosarul „Carpatica”, mai multe documente legate de OUG despre care exista suspiciunea ca ar fi fost emisa pentru a proteja interesele firmei de asigurari Carpatica.
In 16 octombrie 2013, Guvernul a aprobat, prin Ordonanta de urgenta, reducerea componentei Consiliului ASF de la 11 la 9 membri, desi prevederea fusese inclusa si intr-un proiect de lege aprobat de Camera Deputatilor si trimis la Senat. Concomitent, Ministerul Finantelor Publice a publicat la sectiunea transparenta decizionala a paginii web a institutiei proiectul de ordonanta de urgenta.
Documentul stabilea, printre altele, ca membrii Consiliului ASF trebuie sa indeplineasca si conditia de a avea o experienta profesionala in domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare de minimum noua ani de la data absolvirii studiilor superioare de lunga durata, absolvite cu diploma de licenta.
Vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara Daniel Tudor anunta atunci ca nu va mai candida pentru aceasta functie din motive personale si ca urmare a unei posibile incompatibilitati cu statutul de senator al sotiei, Doina Tudor.
Presedintele Basescu a declarat, miercuri, ca cere Parlamentului revocarea „imediata” a intregii conduceri a ASF, sustinând, referitor la aceasta institutie, ca este „o cloaca, unde si-au gasit loc de parcare toti clientii politici, altfel profund incompetenti si nepregatiti pentru aceasta munca”.
Premierul Victor Ponta a afirmat ca presedintele Traian Basescu a cerut revocarea conducerii ASF deoarece patronul societatii Astra Asigurari, unul dintre sponsorii sai, are probleme.
„Consider ca atacul domnului presedinte Basescu este legat ca una din companiile fata de care domnia sa este foarte apropiat, cea a domnului Adamescu, a fost, este investigata de catre ASF si de catre institutiile statului”, a spus Ponta.
A.P