Joi, 18 mai, președintele ANAF, Lucian Heiuș, a vorbit, în cadrul unei intervenții televizate, despre numărul îngrijorător de persoane care fac videochat în România. Peste 5.000 de firme din țară au un astfel de obiect de activitate și plătesc taxe către stat. Studiile arată că mai bine de 400.000 de români au un astfel de loc de muncă.
Videochatul a devenit o industrie îngrijorător de înfloritoare în România, mai ales în ultimii ani. Dat fiind nivelul scăzut de trai, condițiile precare de învățare, sărăcia și mulți alți factori, multe tinere din țara noastră, dar și tineri, îmbrățișează varianta ușoară. Se dezbracă pe internet, în conversații cu străini, sau au discuții deocheate contrar unor sume fabuloase.
Într-o societate în care salariul minim pe economie este de nici măcar 2.000 de lei net, multe tinere lasă deoparte inhibițiile și preferă să facă bani din videochat sau alte platforme cu conținut pentru adulți. Multe dintre angajate se apucă de această meserie încă din studenție, când reclamele pentru astfel de firme sunt puse chiar pe mașini la Universitate sau pe Youtube și alte platforme.
(CITEȘTE ȘI: Șantaj și teroare în telenovela anului! S-au îndrăgostit în timp ce făceau videochat, apoi totul a luat-o razna!)
Potrivit datelor comunicate de către Lucian Heiuș, în România sunt mai bine de 5.000 de firme de videochat. Peste 400.000 de angajați sunt suportați de companii și plătesc taxe și impozite verificabile de către ANAF. Clienții lor sunt, în proporție de 99%, străini.
„Este un fenomen. Această industrie a videochat-ului a luat o explozie foarte mare în ultima perioadă, în România”, a mai spus președintele ANAF. „(…) Sunt discuții că ar lucra ca persoane fizice peste 400.000 în această industrie, pentru că veniturile sunt mari, însă, ce e interesant este că 99% din venituri nu sunt de la cetățeni români, ca să fie foarte clar.
Românii care urmăresc aceste platforme sunt într-un număr foarte mic, însă banii sunt făcuți în România și plătiți în România și avem multe acțiuni de contor pe firmele de videochat”, a spus Lucian Heiuș.
La numărul de 400.000 de persoane declarate în industrie, se adaugă și multe tinere, dar și tineri, care acționează independent. Neavând o societate la care să lucreze sau dorind, pur și simplu, să păstreze mai mulți bani pentru buzunarul propriu, intră pe alte platforme de acest tip care le aduc câștiguri mari.
Pentru că și videochatistele independente trebuie să-și plătească taxele, ANAF a pregătit un ghid în care să le învețe cum să-și plătească dările către stat, prin depunerea declarației unice.
„Și cu ani în urmă erau. Mulți nu înțelegeau că, de fapt, este o activitate, că ar trebui să aibă angajați, persoanele care prestează acea muncă și cred că e un proces mult mai vechi. Astăzi avem instrumentele necesare pentru a putea monitoriza și acționa asupra acestor industrii.
Foarte multe persoane fizice care acționează în nume propriu, folosind alt gen de platforme, nu neapărat având o societate, deja vin, se interesează. Noi am făcut și un ghid, care este pe site-ul ANAF-ului, ca să le explicăm cum pot să își depună declarația unică, să își declare veniturile și să își plătească impozitele”, a conchis Heiuș la Digi 24.