Pe lângă sfaturile sale culinare excepționale, Florin Dumitrescu a făcut o mărturisire surprinzătoare despre un preparat pe care nu-l comandă niciodată la restaurant. Celebrul chef a explicat că multe localuri induc clienții în eroare cu privire la ingredientele utilizate, iar unele metode de gătit sunt departe de a fi sănătoase.
Florin Dumitrescu este unul dintre cei mai cunoscuți bucătari din România, devenit celebru datorită participării sale ca jurat la emisiuni culinare de succes. Cu o carieră impresionantă în gastronomie și o pasiune uriașă pentru preparatele autentice, el nu ezită să împărtășească din experiența sa și să ofere sfaturi celor care vor să descopere adevărata artă a bucătăriei.
CITEȘTE ȘI: Decizia surprinzătoare luată de Florin Dumitrescu: ”Vreau să mă mut la țară”
Marele bucătar a recunoscut că nu mai consumă ciorbă în restaurante, după ce a descoperit trucurile mai puțin corecte pe care le folosesc unii bucătari pentru a o prepara. El susține că multe localuri folosesc baze artificiale și monoglutamat pentru a intensifica aromele, iar aceste ingrediente îi provoacă reacții neplăcute.
„Eu nu mai mănânc ciorbe în cârciumi. Eu nu mai pot să mănânc ciorbe în cârciumi. Am avut problema asta după ce am descoperit că mă și mint. Eu îi întrebam dacă au vegeta în farfurie și ospătarii spuneau că nu. Dar m-a învățat un bucătăraș de prin Ardeal că școala de bucătari îi învață cum să folosească vegeta fără să se vadă. Fac supa, baza, apoi o dau prin sită fină, fină și se pierd bucățelele alea. Nu e intoleranță, nici alergie, e direct inflamație. Nu doar monoglutamatul, că dacă ar fi monoglutamatul natural nu ar fi o problemă. Bazele chimice pe care ei le folosesc acolo… Treaba aia, un sfert de oră am de la prima lingură până când trebuie să ajung la prima toaletă și stau acolo toată noaptea. E îngrozitor și am zis că nu mai mănânc ciorbă în cârciumi”, a declarat Florin Dumitrescu în cadrul unui podcast.
Pe lângă ciorbă, Florin Dumitrescu atrage atenția și asupra preparatelor pe care ospătarii le recomandă insistent. Potrivit acestuia, astfel de recomandări ascund adesea produse care sunt pe cale să expire, iar restaurantele încearcă să scape de ele rapid.
„Am învățat-o încă din prima zi de cârciumă. Nu lua niciodată ce îți recomandă ospătarul. Mă simt ca un magician din ăla care dezvăluie trucuri. Nu e bine! (…) Există acest ‘astăzi vă recomand… coastele de porc’. Dar de ce îmi recomanzi tu mie coastele de porc astăzi? Păi… să scăpăm de ele, înțelegi? Dar nu că sunt ele gătite, dar e ultima zi a lor înainte de a expira, înainte de a începe să miroasă urât. Asta în cârciumile care nu funcționează, dacă te duci la una care are 700 de persoane rulaj pe prânz nu ai problema asta. Cel mai bun sfat este să te duci să mănânci acolo unde e cârciuma plină”, a mai spus acesta.
Așadar, sfatul lui Florin Dumitrescu pentru cei care vor să mănânce bine la restaurant este să aleagă localuri aglomerate, unde produsele sunt mereu proaspete, și să fie atenți la preparatele „recomandate” de ospătari.