Preotul romanilor din Ibiza nu uita de unde a plecat! De cate ori vine in Romania, se intalneste cu parintele care l-a botezat si viziteaza prima biserica in care a slujit
Inca de mic a fost baiat bisericos. „Imi aduc aminte ca toata familia era prezenta duminica de duminica la slujbe. In special bunica lui Mihai era o femeie foarte religioasa, iar educatia spirituala data nepotilor a fost exemplara”, isi aminteste Iosif Starc, preotul pensionar din Livada si totodata nasul de botez si de cununie al parintelui Seman.
Desi a fost crescut in religia greco-catolica, familia lui fiind maghiara, Mihai Seman a urmat o cariera pastorala in ortodoxie. El a absolvit scoala profesionala in domeniul agricol si liceul cu acelasi profil din Livada, linia maghiara, dupa care, in toamna anului 1985 a ajuns la manastirea Gura Motrului, judetul Maramures, iar un an mai tarziu a inceput cursurile Seminarului Teologic Ortodox Roman din Craiova. In 1988 s-a transferat la seminarul din Cluj-Napoca, pe care l-a absolvit in 1991. Intre timp, in 1990 s-a casatorit, cu o clujeanca. Slujba religioasa insa a avut loc in Livada, unde traiau apropiatii lui. Tot in 1990 a fost hirotonit mai intai diacon, iar apoi preot, incepand totodata sa si slujeasca in localitatea Silvas, judetul Satu Mare.
Drumul lui a continuat apoi la o parohie mica din Iara, judetul Cluj, de unde a plecat in urma cu mai bine de 10 ani din cauza lipsei de enoriasi in sat. „El sta acum in Ibiza, unde slujeste pentru romanii de acolo. Este foarte dedicat si intotdeauna a luptat pentru enoriasii sai, romanii stabiliti dincolo si cred ca va continua sa faca asta. Este stabilit acolo cu familia, sotia si cei doi copii ai lor, dintre care Stefan, hirotonit si el preot, recent. Imi sunt foarte dragi cu totii. Sunt oameni exceptionali si ma bucur ca ori de cate ori vin in Romania, nu uita nici de mine si nici de consatenii din Livada”, mai povesteste nasul parintelui Seman.
Preotul din Ibiza este foarte apreciat de colegii sai din judetul Satu Mare, fiind bine primit de fiecare data de protopopul Ioan Socolan. „A fost recent acasa si ne-am intalnit. Ne stim de peste 20 de ani, de pe vremea cand frecventa cursurile seminariilor teologice. Acum, cand ne-am revazut, abia l-am recunoscut. A mai caruntit, dar e acelasi om in suflet…”, povesteste protopopul Satmarului, Ioan Socolan.