Premiul Nobel pentru Fizică 2024. John Hopfield și Geoffrey Hinton, premiați pentru contribuțiile care au pus bazele dezvoltării inteligenței artificiale
Doi cercetători americani au primit Premiul Nobel pentru contribuțiile uimitoare care au pus bazele dezvoltării inteligenței artificiale.
John Hopfield (profesor la Universitatea Princeton) și Geoffrey Hinton (profesor la Universitatea din Toronto) sunt laureații Premiului Nobel pentru fizică din acest an. Cei doi americani au mai primit, pe lângă distincție, suma de 1 milion de dolari.
Hinton a fost uluit în momentul în care cei din juriu l-au numit „nașul” inteligenței artificiale (AI) și nu se aștepta ca munca sa să fie recunoscută la nivel internațional, relatează CNN.
„Ce se întâmplă acum cu AI este comparabil cu revoluția industrială. Tot sistemul este conceput să vină în sprijinul oamenilor, însă pentru prima dată în istorie, abilitățile intelectuale umane vor fi depășite de procesele automatizate”, a declarat Hinton.
De cealaltă parte, Hopfield a explicat că avansul tehnologic a permis dezvoltarea AI în forma actuală.
„Oamenii erau foarte încântați de aceste rețele neuronale în urmă cu aproximativ 40 de ani, dar pe atunci nu aveam tehnologia necesară pentru a implementa și a profita cu adevărat de aceste descoperiri. A fost nevoie de timp și acum că avem toate instrumentele, evoluția se petrece într-un ritm accelerat”, a transmis Hopfield.
Inteligența artificială imită structura creierului
Cercetătorii au dorit să creeze sisteme neuronale artificiale care să ajute mașinăriile să deprindă anumite comenzi independent de funcțiile presetate. În timp ce neuronii comunică prin sinapse și transmit informația în creier, la fel fac și nodurile artificiale.
Astfel, cu cât conexiunile dintre noduri sunt mai puternice, cu atât programul va înțelege mai rapid anumite comenzi.
„Datorită muncii laureaților, inteligența artificială a devenit parte din viața noastră de zi cu zi. De la recunoașterea facială la traducerea limbilor străine, noua tehnologie este integrată în activitățile umane”, a declarat Ellen Moons, președintele Comitetului Nobel pentru fizică.