Premierul a fost surprins, în direct la TV, de cutremur! Cum a reacționat oficialul VIDEO
Premierul se afla într-o intervenție în direct la o televiziune și vorbea pe post, moment în care a început cutremurul. A durat 15 secunde, dar oficialul și-a păstrat calmul, ba chiar a și glumit.
Seismul, destul de puternic, a avut loc în Noua Zeelandă, iar Jacinda Arden, premierul țării, se afla în direct, dar și-a păstrat calmul, ba chiar a avut tăria să și glumească. (CITEȘTE AICI: CUTREMUR VINERI DIMINEAȚA ÎN ROMÂNIA! SEISMUL A AVUT MAGNITUDINEA DE 3,2 PE SCARA RICHTER)
Cutremurul care s-a resimțit cel mai puternic la Wellington și a durat aproximativ 15 secunde. A avut magnitudinea de 5,6 grade pe Scara Richter, una mărișoară și care se face simțită, dar nu l-a speriat pe premier. Acesta a spus, la un moment dat, că ”lucrurile se cam mișcă”, făcând referire la cutremur și nu la situația economică a țării. S-a oprit, totuși, la un moment dat, și a întrebat dacă poate continua discursul. După câteva secunde și-a reluat intervenția.
Cutremurul, produs luni dimineața, a avut magnitudinea de moment de 5,6, potrivit estimării USGS, și o adâncime de 52 de km. Zeci de oameni din întreaga țară au relatat că au simțit seismul. Epicentrul a fost localizat la circa 30 de km nord-vest de Levin, un oraș aflat la circa 100 de km de Capitală.
Cutremur în România. Cel mai mare – 5,2 grade
Totul depre cutremurele din Vrancea
Specialiștii consideră că zona Vrancea este un stadiu final al unei foste zone de subducție. Toate cutremurele din această zonă au același tip de plan de falie, orientat NE-SV. (VEZI AICI: INCENDIU URIAȘ ÎN BUCUREȘTI! IMAGINI CUTREMURĂTOARE REALIZATE ÎN URMĂ CU CÂTEVA MINUTE)
Cele mai puternice seisme din zona Vrancea, care s-au soldat și cu pierderi de vieţi omeneşti, s-au înregistrat la 26 noiembrie 1802, 10 noiembrie 1940 (a avut adâncimea focarului de 122 km şi magnitudinea de 7,4 pe scara Richter) şi 4 martie 1977 (adâncimea focarului fiind de 93 km şi magnitudinea de 7,2 pe scara Richter).
Magnitudinea unui cutremur se măsoară cu ajutorul unei scări logaritmice, numită scara Richter, cuprinsă între 0,3 şi 9 grade. Seismografele sunt cele mai precise aparate de avertizare a cutremurelor.