Primul pacient care a fost externat din spital după ce a primit un transplant de rinichi modificat genetic de la un porc a fost un bărbat în vârstă de 62 de ani, potrivit informațiilor furnizate de BBC. El a părăsit Massachusetts General Hospital (MGH) din Boston, Statele Unite ale Americii, miercuri (03.04.2024), la două săptămâni după operația revoluționară.
În trecut, transplanturile de organe de la porci modificați genetic au înregistrat eșecuri. Miercuri, Massachusetts General Hospital (MGH), cel mai mare spital universitar al Școlii de Medicină Harvard din Boston, SUA, a împărtășit într-un comunicat de presă vestea. În acest comunicat, spitalul a confirmat că pacientul, Richard „Rick” Slayman din Weymouth, Massachusetts, a fost în lupta cu o boală de rinichi în stadiu terminal și a necesitat un transplant de organe.
Pe 16 martie, medicii au realizat cu succes o intervenție chirurgicală care a durat patru ore pentru a transplanta un rinichi de porc modificat genetic la domnul Slayman. Aceștia au confirmat că rinichiul transplantat funcționează în prezent în parametri normali și că domnul Slayman nu mai este nevoit să facă dializă. Într-o declarație, pacientul a exprimat că momentul părăsirii spitalului a fost „unul dintre cele mai fericite momente” din viața sa.
„Acest moment – părăsirea spitalului astăzi, cu unul dintre cele mai bune buletine de sănătate pe care le-am avut după multă vreme – este un moment pe care mi-l doream să vină de mulţi ani”, a spus bărbatul de 62 de ani, conform medicilor.
Rick Slayman, care se confruntă cu o boală de rinichi periculoasă pentru viață, a fost supus unei proceduri de transplant cu un rinichi modificat genetic, conform informațiilor furnizate de spitalul american.
Această procedură, cunoscută sub numele de xenotransplant, a fost subiectul cercetărilor timp de mulți ani. Porcii sunt considerați donatori potriviți datorită similarității metabolismului lor cu cel uman, însă compoziția genetică a animalelor donatoare trebuie modificată pentru a permite utilizarea organelor lor. Fără această modificare genetică, ar apărea o reacție de respingere imediată atunci când organele sunt transplantate la oameni.
În 2018, Rick a avut un transplant de rinichi uman de la un donator decedat. Cu toate acestea, rinichiul a început să își piardă funcționalitatea anul trecut, iar medicii au considerat că o soluție viabilă ar fi un transplant de rinichi de la un porc.
Potrivit afirmațiilor, rinichiul de porc pe care bărbatul l-a primit a fost modificat genetic de către compania farmaceutică eGenesis, cu sediul în Cambridge. Aceste modificări au inclus eliminarea genelor considerate dăunătoare pentru oameni și adăugarea unor gene umane pentru a îmbunătăți compatibilitatea acestuia cu organismul uman.
Pentru această procedură, spitalul a invocat istoria sa ca fiind asociată cu primul transplant de organ uman de succes din lume – un rinichi – realizat în 1954. Contribuțiile la această abordare au inclus cercetările colaborative cu eGenesis privind xenotransplantul (transplanturi de organe între specii) din ultimii cinci ani.
Procedura a fost aprobată de către Agenția Americană pentru Alimente și Medicamente (FDA), care a acordat un singur protocol de acces extins – cunoscut și sub numele de utilizare din motive de compasiune. Acest protocol este utilizat pentru pacienții cu boli care le pun viața în pericol, oferindu-le acces la tratamente experimentale.