Premieră istorică pentru România, după Summitul NATO. Klaus Iohannis: „Am făcut un pas decisiv”
Pe data de 11 iulie, a avut loc Summitul NATO 2023. Klaus Iohannis a fost la eveniment, alături de liderii politici, pentru a găsi o rezolvare la problemele țării. După ce evenimentul a luat final, președintele României a postat, pe rețelele de socializare, rezultatele obținute.
După ce conferința de la Vilnius, Lituania, a luat sfârșit, Klaus Iohannis a spus că a reușit să ajungă la o înțelegere cu membrii NATO prin care să asigure cel mai înalt nivel de securitate la Marea Neagră. Este pentru prima dată, în istoria României, când țara beneficiază de un paragraf distinct în Comunicatul Final.
„România și-a îndeplinit și de această dată obiectivele stabilite pentru Summitul NATO deosebit de important, care s-a desfășurat la Vilnius. Am făcut un pas decisiv în direcția consolidării securității Aliate prin adoptarea noilor planuri de apărare ale NATO, care oferă cel mai înalt nivel de securitate pentru Flancul Estic, la Marea Neagră, inclusiv pentru România.
Este prima dată când Marea Neagră beneficiază de un paragraf distinct în Comunicatul Final al unui Summit. Pentru orice amenințare care ar putea afecta țara noastră, Alianța are un răspuns pe măsură. Mesajul principal este că NATO s-a modernizat pentru o nouă eră a apărării colective. Aceasta oferă României și cetățenilor săi cel mai înalt grad de securitate și apărare din istorie”, a spus Klaus Iohannis pe Facebook.
Klaus Iohannis, noi înțelegeri cu NATO pentru siguranța României
Nu doar pe plan maritim s-a găsit o soluție pentru o mai bună apărare a țării, ci și pe plan aerian. România, Olanda și alte țări partenere vor face un hub aerian pentru piloții din alianță și cei ucraineni. De asemenea, alături de Bulgaria, se va crea un comandament dedicat Forțelor Speciale, pentru aliați și parteneri.
„Trebuie să întărim şi apărarea aeriană. De aceea, am decis să constituim în România, alături de Olanda şi de alţi parteneri internaţionali un hub regional de antrenament pentru piloții români de F-16. Va fi accesibil şi pentru piloţii aliaţi și pentru cei ucraineni. Este un rol important pe care România și l-a asumat aici.
Mai mult, la Summit am anunțat și crearea alături de Bulgaria a unui Comandament dedicat Forţelor Speciale, care este deschis aliaţilor şi partenerilor noştri”, a spus șeful statului.
Ce a declarat președintele României înainte de Summit
Chiar înainte de marele eveniment, Klaus Iohannis a amintit de cazul cumplit al azilelor din Ilfov în care zeci de bătrâni au fost chinuiți și asupriți. Iată declarațiile sale:
„Este evident că aici sunt mulți vinovați, dar nu toți pot fi încadrați la fel. Sunt unii vinovați direcți – cei care au supus la rele tratamente pe bătrânii care acolo și-au căutat liniștea și un tratament uman. Este foarte problematic şi aceste persoane trebuie identificate şi sancţionate conform legii, dar mai sunt şi alţii. Cum putem să ne imaginăm că funcţionează aceste azile fără ca autorităţile de verificare şi control să ştie. Trebuie văzut cine a știut și nu a acționat și trebuie tras la răspundere.
Vinovaţi sunt toţi cei care au ştiut şi nu au făcut nimic, nu au sesizat, nu au intervenit. Cred că trebuie să fie găsiţi toţi vinovaţii, indiferent că vorbim despre vinovăție în exerciţiul funcției sau o vinovăţie politică sau morală. Până nu vor fi traşi la răspundere toţi cei care au permis o astfel de grozăvie în România, lucrurile nu vor putea fi îmbunătăţite. Eu sunt adeptul unei intervenții clare, ferme și hotărâte”, a spus conducătorul țării, în cadrul unei conferințe de presă.
(CITEȘE ȘI: Poziția oficială a României după tentativa de lovitură de stat din Rusia. Primele declarații ale lui Klaus Iohannis)