Premieră în România! Copiii cu handicap grav vor primi certificat de handicap valabil până la 18 ani
Vești importante pentru români. Copiii cu un handicap grav vor primi, în premieră, certificat de handicap valabil până la vârsta de 18 ani, fără ca aceștia să mai fie nevoiți să se prezinte în fața comisiilor de evaluare periodică. Vor beneficia cei care au primit succesiv două certificate de acest tip, cu valabilitatea maximă permisă de lege, adică pentru doi ani.
Sunt vești importante pentru români. Copii care au un handicap grav și care au primit succesiv două certificate de încadrare în acest sens vor putea primi unul valabil până la împlinirea vârstei de 18 ani. În acest sens, copiii nu vor mai fi nevoiți să se prezinte în fața comisiilor de evaluare perioadică. Până acum, certificatul se oferea pe doi ani, potrivit legii. Această prevedere se află într-un Ordin comun al Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Ministerul Sănătății, publicat în Monitorul Oficial.
„Concret, în cazul în care unui copil cu dizabilități îi sunt eliberate succesiv două certificate de încadrare în grad de handicap grav, fiecare dintre ele având termenul maxim de valabilitate permis de lege, adică doi ani, autoritățile îi vor elibera acestuia un certificat valabil până la împlinirea vârstei de 18 ani”, spune Gabriela Firea, arată hotnews.ro.
Cine poate beneficia de acest certificat
Copiii care pot obține certificat de handicap valabil până la împlinirea vârstei majoratului:
I. Boli apreciate cu deficienţă/afectare completă pe baza criteriilor medicale din anexa nr. 1 la ordin pentru care se acordă gradul grav, prin corelarea cu calificatorii limitării de activitate şi ai restricţiilor de participare, conform algoritmului prevăzut la art. 22 alin. (1) din ordin:
1. Boli ale structurilor şi funcţiilor senzoriale:
a) Cecitate absolută
b) Cecitate relativă
c) Ochi unic cu AV sub 1/25
d) Surdomutitate
e) Cofoză bilaterală
f) Surdocecitate
2. Tulburări cronice de metabolism şi nutriţie:
a) Fenilcetonurie cu afectare psihică
b) Diabet zaharat insulinodependent (tip 1)
3. Boli osteoarticulare: amputaţii congenitale sau dobândite ale membrelor superioare şi inferioare, totale, unilaterale sau bilaterale, protezate şi neprotezate
4. Boli ale structurii pielii, anexelor şi funcţiilor tegumentului: epidermoliza buloasă
5. Boala canceroasă aflată în perioada de urmărire postterapeutică
II. Criterii biopsihosociale specifice pentru tulburările psihice retard mintal şi TSA – concomitent întrunite:
1. Retard mintal/TSA apreciate cu deficienţă/afectare completă pe baza criteriilor medicale din anexa nr. 1 la ordin pentru care se acordă gradul grav, prin corelarea cu calificatorii limitării de activitate şi ai restricţiilor de participare, conform algoritmului prevăzut la art. 22 alin. (1) din ordin;
2. Cele două certificate consecutive cu gradul de handicap grav cu durata de 2 ani fiecare sunt acordate după împlinirea vârstei de 7 ani.
III. Criteriile sociale şi psihosociale care sunt parte integrantă a criteriilor biopsihosociale specifice, menţionate la pct. I şi II, sunt cele prevăzute în anexa nr. 2 la ordin pentru grupele de vârstă de la 4 ani în sus, iar rezultatul aplicării lor conduce la aprecierea unor limitări de activitate şi restricţii de participare de la complete la uşoare.
Sursă foto: Pixabay