O grupare infracţională a reuşit să înşele aproximativ 33.000 de mici investitori prin metoda „investment fraud”. Concret, victimele erau contactate telefonic şi convinse să investească în platforme online fictive, cu promisiunea unor câştiguri substanţiale, anunță DIICOT.
Procurorii DIICOT au reuşit să destructureze o reţea de ingfractori care au reuşit să înfiinţeze mai multe centre de asistență telefonică prin care persoanele contactate erau păcălite să investească bani în platforme online. Deşi la început oamenii au fost încrezători, ulterior s-a dovenit că totul a fost doar o minciună!
Iniţial, membrii grupării au convins persoanele vătămate să investească sume mici, cuprinse între 200 şi 250 de euro, pentru care urmau să obţină profituri ridicate. Ulterior, acestea erau contactate de persoane care se recomandau a fi consilieri financiari, care le promiteau obţinerea unor profituri mai mari decât cele prezentate iniţial, în măsura în care erau dispuse să investească sume mai mari de bani.
Până în anul 2020, gruparea a cauzat un prejudiciu de peste 89 de milioane de euro.
Ancheta a fost demarată de către polițiștii din Germania, dar și procurorii DIICOT au intrat acum pe fir.
Din gruparea infracţională fac parte şi doi români. Aceştia au deschis mai multe centre de asistenţă telefonică, în care şi-au desfăşurat activitatea între 30 şi 80 de persoane, de diferite naţionalităţi, provenind din Nigeria, Algeria, Ucraina, Bangladesh, Liban, Israel, Angola şi Cuba.
În urma percheziţiilor domiciliare efectuate, oamenii legii au descoperit şi ridicat pentru continuarea cercetărilor o serie de bunuri de mare valoare, inclusiv ceasuri de lux, echipamente electronice, numeroase documente, unităţi de stocare a datelor şi sume de bani, respectiv 124.170 de euro, 84.850 de lei şi 75.400 de dolari.