Viitorul nu arată prea bine pentru următorii pensionari ai României. Sistemul de pensii actual riscă să intre în colaps în următorii ani, cele mai noi date de la INS arătând că populația României îmbătrânește rapid. Așadar, predicțiile sunt sumbre, având în vedere că numărul pensionarilor va crește, în timp ce al angajaților, care plătesc contribuții la bugetul de pensii, va scădea. În același timp, doar 26% dintre români iau măsuri pentru a își asigura o bătrânețe mai ușoară.
Situația nu arată deloc roz pentru viitorii pensionari ai României. Un colaps al sistemului de pensii se preconizează de mult, iar acest lucru pare să fie acum tot mai aproape. Populația îmbătrânește, natalitatea scade, însă românii nu par să își facă prea multe griji. Deși 73% dintre aceștia cred că vor avea o viața lungă (peste 90 de ani), doar 26% se gândesc să ia măsuri pentru a-și asigura o bătrânețe decentă.
Toate prognozele spun că ponderea copiilor, a adolescenților, dar și a adulților apți de muncă se va reduce considerabil în următoarele decenii, în timp ce ponderea pensionarilor va crește. De exemplu, în anul 2022 au venit pe lume puțin peste 170.000 de copii, astfel fiind înregistrată cea mai scăzută natalitate din 1930 încoace. Iar potrivit unei analize a CFA România, în 2060, doar 12% din populație va avea sub 14 ani, 61% între 15 și 64 de ani și 26% peste 65 de ani.
Astfel, reducerea numărului persoanelor apte de muncă și majorarea procentului persoanelor vârstnice îi poate aduce pe români într-o situație critică. De asemenea, potrivit unui studiu recent, se pare că 73% dintre români cred că vor avea o viață lung, însă puțini dintre aceștia se gândesc să se pregătească pentru pensie.
Potrivit studiului realizat de NN (cel mai mare administrator de pensii private din România), 74% din populație nu facem nimic pentru a avea o viață mai bună la pensie. Asta și pentru că 40% dintre români spun că au o situație financiară dificilă și în prezent, astfel că nu își pot permite să economisească și pentru pensie. Așadar, doar 26% dintre români par să fie preventivi și au luat măsuri pentru a-și asigura o bătrânețe mai ușoară.
Deși situația nu arată deloc bine și se preconizează că până la prăbușirea sistemului de pensii nu mai este chiar așa mult, 58% dintre români au totuși încredere că pensia publică va continua să reprezinte o sursă de venit atunci când vor ieși la pensie. În același timp, aproape 70% dintre respondenții studiului făcută de NN spun că înțeleg că ar trebui să economisească prin instrumente precum Pilonul II și Pilonul III, dar mulți dintre ei nu își permit.