Prapad in sudul tarii

De: Cancan
Publicat: 17/05/2007 | 00:00

DISPERARE. Gabriel Mardale n-a mai vazut picatura de ploaie de luni de zile DESERT. Asa arata pamantul in sudul tarii Alarma. Taranii au ajuns sa dea acatiste pentru ploaie, de teama ca seceta ii va distruge Mirabela Bubatu, Catalin Iordache, Cosmin Gagiu Seceta face ravagii in judetele din sud, unde oamenii au ajuns sa se teama pentru soarta lor. „In fiecare an, caldura vine tot mai repede. Seceta o sa ne omoare, ca nu o sa se faca nimic pe camp si nu vom produce nici un ban. Avem terenuri, dar vom muri de foame uitandu-ne la ele cum se usuca. Cat despre irigatii ce sa mai zic, dupa ce ca nu sunt canale cu apa, acolo unde sunt, cheltuielile sunt prea mari”, spune Gabriel Mardale, agricultor in satul Lanurile. La Manastirea Bistrita, din judetul Valcea, preotii au scos racla cu moastele Sf. Grigorie Decapolitul si au pornit in pelerinaj, cu credinta ca va incepe sa ploua.

Desertificarea trebuie stopata rapid

Agricultorii din Braila isi pun sperantele in Parlament. „Ne-am adresat parlamentarilor braileni si i-am rugat sa salveze agricultura din tot Baraganul, pentru ca, altfel, acesta va deveni o adevarata Sahara a Romaniei”, a spus Costica Macelaru, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli din Braila. „Desertificarea este un fenomen in continua crestere, pentru a carui stopare e nevoie de masuri urgente. Ar fi o solutie: plantarea de copaci de-a lungul canalelor de irigatii”, a declarat Gheorghe Voicu, seful Directiei Generale pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din Braila. Temerile oamenilor sunt confirmate de Asociatia Producatorilor Agricoli din Braila, care atrage atentia asupra faptului ca Baraganul ar putea deveni o zona desertica in mai putin de 50 de ani. „Seceta a afectat aproximativ 15.000 de hectare de teren agricol, in special cultivat cu grau, orzoaica si rapita”, a anuntat prefectul Brailei, Nicolae Mitroi.

„S-a abatut acest blestem asupra noastra pentru ca suntem rai”

Disperarea i-a cuprins si pe doljeni, care-si privesc cu ochii in lacrimi culturile compromise in proportie de peste 50%. „Este arsita mare, s-a abatut acest blestem asupra noastra pentru ca suntem rai, iar Dumnezeu si-a intors fata de la noi. O sa murim de cald, acum ca seaca si fantanile”, s-a plans Aurica Petrica, din Isalnita. Oamenii prin sate au inceput sa se duca zilnic la biserica, sa dea acatiste, doar-doar va ploua. Satenii gorjeni se tem si pentru viata vitelor, care nu mai au iarba sa pasca. „Situatia este foarte grava. Avem mii de vaci care nu mai gasesc smoc de iarba pe izlaz. In fantani, nivelul apei scade de la zi la zi, suntem disperati, cosim orzul ca sa hranim animalele”, a declarat Ion Ciuboteanu.