Prăjitura Albă ca Zăpada este perfectă pentru sărbătorile de iarnă. Rețetele de prăjitură Albă ca Zăpada sunt destul de variate, astfel că acest desert poate fi preparat după gustul fiecăruia. Iată cele mai bune rețete de prăjitură Albă ca Zăpada.
Albă ca Zăpada este o prăjitură pufoasă și ușoară, perfectă pentru masa de Crăciun, în familie. Se poate face nucă de cocos sau fără, ba chiar se poate prepara fără coacere.
Pentru foi:
Pentru cremă:
Pentru prepararea delicioasei părjituri Albă ca Zăpada, se amestecă într-un castron laptele cu zahărul, sarea, praful de copt stins cu zeamă de lămâie, uleiul şi ouăle. Se amestecă bine, după care se pune treptat făina, până se obţine un aluat nelipicios.
Se lasă aluatul la odihnit timp de jumătate de oră, timp în care se prepară crema. Într-o cratiţă se pun zahărul, făina, coaja şi zeama de la lămâie şi se toarnă laptele, puţin câte puţin, până se obţine o pastă. Se pune apoi cratiţa pe foc şi se amestecă cu ajutorul unui tel până ce compoziţia se îngroaşă. Se acoperă crema până se foloseşte.
Apoi, aluatul se împarte în trei părţi egale şi se întinde în forme dreptunghiulare de aceeaşi mărime. Fiecare formă se pune pe hârtie de copt şi se înţeapă cu furculiţa cât mai des, deoarece foaia se copt se poate umfla. Se coc foile pe fundul unei tăvi la foc potrivit timp de 10 minute, aluatul trebuie să rămână pufos, nu să scadă şi să fie uşor colorat.
După ce crema s-a răcit aproape de tot, se adaugă untul tăiat bucăţele şi se freacă bine cu ajutorul unui mixer până ce untul se încorporează frumos şi dă un aspect pufos cremei. După ce s-au răcit foile şi crema, se pune prima foaia pe o fâşie de folie de plastic.
Se acoperă apoi cu cremă, se aşază următoarea foaie, care se apasă uşor peste cremă să se lipească şi apoi cremă, iar foaie şi iar cremă la final. Se înfăşoară prăjitura Albă ca Zăpada în folia de plastic şi dă la frigider pentru câteva ore, de la şase ore în sus, poate chiar toată noaptea. Se ornează cu căpşune sau zmeură şi se serveşte tăiată în bucăţi egale.
Prăjitura Albă ca Zăpada fără coacere este popate una dintre cele mai delicioase părjituri fără coacere.
Se amestecă laptele cu ouăle, jumătate din zahăr şi cu făina şi se fierb pe foc mic până se îngroaşă.
Separat, se freacă spumă margarina moale cu zahărul rămas.
În compoziţia caldă de lapte se adaugă, lingură cu lingură, margarina bătută, zeama şi coaja rasă de lămâie şi esenţa de vanilie.
Pe un platou se aşază un strat de biscuiţi, cremă de lămâie şi se continuă până se termină cu un strat de biscuiţi. Se dă prăjitura la frigider pentru două ore, după care se taie bucăţi.
Citește și: CUM SĂ TRANSFORMI COZONACUL USCAT ÎNTR-UN DESERT DELICIOS
Pentru cremă
Pentru foi
Se dizolvă zahărul în lapte, apoi se adaugă ouăle, sărea, uleiul, amoniacul și se amestecă. Se pune făină și se frământă un aluat potrivit de tare, atât cât să se poată întinde 3-4 foi (depinde cât este tavă de mare). Foile se coc pe dosul tăvii, presărate cu făină.
Se amestecă făină cu 10 linguri de lapte rece și se adaugă zahărul. Restul de lapte se pune la fiert împreună cu coajă de lămâie. Când laptele da în fiert se adaugă toată compoziția de lapte rece cu făină, amestecând continuu până ce începe din nou să fiarbă. Se lasă să fiarbă până când compoziția se dezlipește ușor de vas, după care se lasă la răcit, amestecând din când în când. Atunci când se răcorește, punem untul (la temperatură camerei) puțin câte puțin, amestecând energic . La urmă se adaugă și zeamă de lămâie, esența de vanilie sau de rom, după preferința.
Apoi se pune o foaie în tavă și se repartizează cremă uniform, până se termină toate foile și cremă. Se lasă apoi la rece, în frigider până a două zi când o putem tăia în romburi și pudra cu zahăr pudra.
Pentru cremă:
Se prepară mai întâi crema deoarece, atunci când o vom folosi, această trebuie să fie rece. Așadar, primul pas este să puneți laptele la fiert (păstrați 6-7 linguri de lapte)
Adăugați amidonul, nucă de cocoș în laptele ce l-ați păstrat și amestecați Când laptele din cratiță începe să fiarbă, adăugați compoziția cu nucă de cocoș și amestecați continuu până se îngroașă
Când deja cremă a devenit consistență, se ia de pe foc și se adaugă untul tăiat cubulețe – se amestecă până se omogenizează și se lasă la răcit
Amoniacul se stinge în 2 lingurițe de oțet – se adaugă oul, laptele, uleiul și zahărul și se amestecă cu un tel până se omogenizează. Treptat, se adaugă făină cernută și se frământă până nu se mai lipește de mâini (atunci nu mai puneți făină) În funcție de tavă pe care o ai și o vei folosi se împarte în 4 – 5 sau 6 bucăți egale. Se tapetează fundul tăvii cu făină, se întinde fiecare foaie și se coace pentru maximum 7 minute – sau, până începe să se rumenească puțin Când termini foaia de copt, se pune pe un platou – se adaugă cremă și se pune la copt cealaltă foaie. Se repetă procedeul pentru toate foile.
Peste ultima foaie se pune un strat subțire de cremă și se presară nucă de cocoa – se ține la frigider 11-12 ore înainte de a o tăia.
Pregătim cuptorul reglând la 180-200 de grade, tavă unsă și tapetata, ingredientele. Într-un castron amestecăm ingredientele până la topirea zahărului. Se poate adaugă fructe confiate (stafide, caise,ananas). Se toarnă în tava unsă, se da la cuptor pentru circa 40 de minute. Se încearcă dacă este coaptă. Se scoate tavă și cât este încă fierbinte se tăie prăjitură în formele dorite, se toarnă ciocolata/glazura fierbinte și se mai presară câțiva fulgi de nucă de cocos deasupra.