Povestile nestiute ale celor care piloteaza elicopterele rosii SMURD, care brazdeaza cerul si salveaza vieti!

De: Cancan
Publicat: 30/05/2014 | 00:00

 Lucian Lupescu este unul dintre oamenii de baza ai MAI si SMURD, el coordonand fiecare misiune care are loc pe teritoriul Romaniei, iar in curand si peste hotare. El ne-a povestit cu lux de amanunte ce inseamna meseria de pilot pentru SMURD, dar si ce atu-uri iti trebuie ca sa ajungi aici. Pilotul lucreaza non stop, cat este lumina pe cer, nu conteaza ca e zi de munca sau de sarbatoare, iar noaptea sta in stand-by, fiind pregatit pentru orice eventualitate.

Comandorul Lucian Lupescu este comandantul detasamentului Aeromedical

“Inainte de SMURD am fost pilot in Ministerul Apararii, intr-o grupare numita Combat, Search And Rescue, care a operat in Bosnia pentru un an si jumatate. Apoi din 2007 am decis sa ma alatur Ministerului de Interne, sa incerc ceva mai mult. Practic din 2009 am devenit pilot cu drepturi depline in Detasamentul Aeromedical. De aproximativ jumatate de an sunt comandat al acestei structuri”, ne-a spus Lucian Lupescu.

Romania are in prezent doar sase specialisti care pot opera troliul, deoarece in anumite conditii ei ghideaza pilotul

Au la dispozitie sapte minute sa decoleze, dar ei pleaca in trei!

Capitanul Comandor spune ca elicopeterele SMURD sunt pregatite intotdeauna de zbor, iar cand vine un apel prin numarul unic de urgenta 112, in trei minute el este in aer, chiar daca au la dispozitie sapte minute.

Elicopetrul SMURD Eurocopter 135 are o autonomie de trei ore de zbor si poate atinge o viteza de 310 kilometri pe ora

“In momentul de fata coordonez activitatea structurii Aerromedicale din Inspectoratul General de Avitiatie. Practic raspund de functionarea tuturor aeronavelor SMURD din tara si in curand din Republica Moldova. In momentul in care se primeste alertarea prin sistemul unic 112, colegii mei care se afla in momentul respectiv in serviciu sunt in masura sa decoleze intre unu si trei minute, in functie de datele pe care le detin in acel moment pentru a da raspuns acelei solicitari”, ne-a spus pilotul.

Elicopterele SMURD pot fi echipate cu troliu, pentru a putea face de acum astfel de interventii

Sase oameni pregatit la orice ora din zi

De altfel, Lucian are grija ca mecanismul sa functioneze ca un ceas elevetian. In premanenta sunt sase oameni pregatiti sa intervina in cazul unui eveniment nefericit, iar daca este nevoie numarul acesta se suplimenteaza.

“Elicopterul este pregatit de dimineata, inainte de a intra in serviciu cu 15 minute inainte de rasaritul soarelui, echipa din ziua respectiva este gata sa intervina in zona de responsabilitate, adica este informata meteo, pregatita medical. Este vorba de un echipaj format din doi piloti, medic, asistent, pompier descarcerator si in functie de alte necesitati de operator salvare cautare. Practic structura pe care o coordonam din IGAV este singura care poate oferi si astfel de misiuni, cautare/salvare, troliere. Avem sase oameni pregatiti pentru astfel de misiuni, in zone inaccesibile sau greu accesibile”, ne-a mai spus comandorul.

Peste cateva zile SMURD ca face misiuni de salvare si pe teritoriul Moldovei

“Conditii periculoase sunt oricand”

Comandorul ne-a explicat ca orice misiune este periculoasa, iar greul incepe odata ce te-ai ridicat de la sol. Ultima misiune la care a participat a fost acum doua saptamani, cand a salvat un muncitor care a cazut langa niste tevi in Otopeni. De la primirea apelului si pana la victim a facut opt minute. “Multa atentie, coordonare mai buna, conditii periculoase sunt oricand, practic din momentul in care te ridici de la sol exista un grad de pericol. Ramane ca sa faci un management al riscului corect, sa nu iti expui restul echipei. Toate misiunile ne impresioneaza, ne simtim bine cu fiecare viata pe care putem sa zicem ca am ajutat intr-un anumit fel la salvarea ei”, ne-a spus pilotul.

 

Lucian si George sunt in permananta in slujba celor care au nevoie

“Avem sustinerea familiei pentru ceea ce facem”

Cel mai important pentru a fi un pilot la SMURD este sa dai dovada de vointa si dedicatie. De altfel, pentru a ajunge aici trebuie sa ai la active si cateva sute de ore de zbor. “Avem sustinerea familiei pentru ceea ce facem. Este important sa nu fii singur in ceea ce faci”, ne-a mai explicat pilotul. In aceasta meserie timpul liber nu prea exista, piltoii si tot echipajul sunt mereu pregatit gata sa intervina pentru a salva vieti. “Timpul liber si cel de serviciu se imbina, in momentul in care este nevoie sa ne facem datoria, din cauza faptului ca suntem piloti foarte putini, de la cel mai mare la cel mai mic suntem disponibili la program pentru a ne face practic datoria fata de cei care au nevoie. Nu prea exista timp liber, asta nu e o problema, este un lucru care ni le-am asumat cu totii”, ne-a spus Capitanul.

CITESTE SI 
 

Senzatii TARI la Masterchef! Un elicopter SMURD a aterizat langa concurenti. Ce s-a intamplat

Povestea extraordinara a unui pompier de la ISU Bucuresti! “O viata daca ai salvat in meseria de pompier, esti satisfacut!”

El este „Superman” de la Politia Capitalei! Povestea agentului care s-a aruncat in ape inghetate pentru a salva oameni!


SMURD se extinde in Moldova

Capitanul Comandor Lucian Lupescu ne-a spus ca in curand SMURD va actiona si peste granitele tarii, mai exact in Republica Moldova.

“Acest elicopter in aproximativ trei, patru zile va opera la un nou punct aeromedical in Galati si va fi cel mai probabil primul elicopter care va opera si in afara Romaniei. Adica va deservi si Romania si Republica Moldova, ca parte a unui accord international transfrontalier intre cele doua tari. Este pregatit sa intervina in zona Deltei si a litoralului”, a explicat comandantul Detasamentului Aeromedical din cadrul IGAV. (A.S.)
 

This browser does not support the video element.