Poveşti de succes din Vaslui. Două tinere cu doctorat, finaliste la premiile „Excelenţă Academică în Străinătate”
Cele două au fost nominalizate la categoriile Studentul Anului în România, respectiv Student Român al Anului din Europa (nivel post-universitar). Câştigătorii vor fi premiaţi în cadrul Galei Studenţilor Români din Străinătate, programată pe 4 ianuarie, la Bucureşti.
Andreea Şerban a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, precum şi cursurile Facultăţii de Drept de la Universitatea „West Bohemia” din Pilsen, Republica Cehă, prin programul Erasmus. A desfăşurat activităţi de voluntariat în cadrul Asociaţiei Tineretul ONU din România Filiala Iaşi în calitate de membru senior al departamentului de proiecte şi secretar adjunct al asociaţiei şi în cadrul Asociaţiei Studenţilor la Drept – UAIC Iaşi, în departamentul de proiecte. (CITEŞTE AICI: A lucrat la cules în Spania, iar acum… Câştigă mii din euro din scaieţi!)
Andreea a coordonat prima conferinţă din România care simulează activitatea legislativă a instituţiilor UE
Andreea a iniţiat şi coordonat în calitate de Director General prima ediţie a Model European Union Iaşi, prima conferinţă din România care simulează fidel activitatea legislativă a instituţiilor Uniunii Europene. De asemenea, a iniţiat şi coordonat Clubul Model United Nations din Iaşi – program de dezbatere şi cunoaştere a activităţii Organizaţiei Naţiunilor Unite. “În prezent sunt doctorand în Dreptul comerţului internaţional în cadrul aceleiaşi facultăţi cu un interes deosebit în protecţia datelor cu caracter personal. De-a lungul timpului, dorind să descopăr şi alte informaţii şi domenii de interes pe lângă cele cu specific juridic, am desfăşurat numeroase activităţi extracurriculare, precum participări la şcoli de vara, proiecte, conferinţe şi activităţi de voluntariat la nivel local şi naţional şi în schimburi de experienţă în ţări din Uniunea Europeană şi din afara spaţiului european. Am dorit ca, prin experienţele şi abilităţile dobândite în urmă acestora, să am o bază suficientă pentru a transmite informaţiile mai departe şi pentru a ajuta la formarea comunităţii din jurul meu, reuşind să realizez asta prin proiectele iniţiate şi organizate”, spune Andreea. (NU RATA, AICI: Plătesc mii de euro ca să înveţe să zboare! A pilotat primul avion la 15 ani, iar azi…)
Florentina a contribuit la identificarea unor noi gene
La rândul ei, Florentina Sava a terminat Facultatea de Biologie din Iaşi şi a realizat numeroase studii în străînătate, contribuind la identificarea unor noi gene care determina distrofii retiniene moştenite. “Am absolvit masterul de genetică moleculară la Universitatea din Barcelona şi Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» Iaşi . Ulterior, datorită meritelor obţinute în anii universitari, mi s-a acordat o bursă prestigioasă şi foarte competitivă de la Ministerul Educaţiei şi Guvernul Spaniei să continui cercetarea în identificarea funcţiei genei CERKL la Universitatea din Barcelona. Succesiv, am realizat studii de cercetare în domeniul bolilor de retină la Universitatea din Oklahoma , SUA. Anul acesta am absolvit doctoratul în Medicină Clinică la Universitatea Semmelweis, Budapesta. Cercetările tezei de doctorat au rezultat în numeroase articole ştiinţifice publicate în jurnale cu factor de impact ridicat şi am avut onoarea să le prezint la şcoli şi conferinţe mondiale sponsorizate de diferite burse şi premii. În paralel, am ţinut ore de genetică umană la Universitatea din Barcelona şi Universitatea din Birmingham . Momentan, sunt genetician clinician la Birmingham Women’s and Children’s Hospital, UK ”, a declarat Florentina.
În afara celor două vasluience, la gală vor mai participa alţi 26 tineri care au făcut performanţă în mediul academic. Câştigătorii vor fi selectaţi de un juriu alcătuit din academicieni şi specialişti în diferite domenii, iar premiile vor fi decernate în cadrul Galei Studenţilor Români din Străinătate, care va avea loc pe 4 ianuarie 2018, la Bucureşti. (VEZI ŞI: Au alungat-o din România şi… O naistă din Târgovişte a devenit celebră în întreaga Europă)
“Gala Studenţilor Români din Străînătate este un eveniment ce stă sub semnul excelenţei în educaţie şi performanţei academice. Cu acest prilej, personalităţi de marcă ale societăţii românesti, diplomaţi, reprezentanţi ai societăţii civile, oameni de presă şi profesionişti din mediul public şi privat vor sta alături de studenţi şi absolvenţi români cu rezultate remarcabile în diferite domenii de activitate. Cea de-a IX-a ediţie a Galei LSRS va fi un important prilej aniversar, marcând nouă ani de existenţă a Ligii Studenţilor Români din Străinătate, nouă ani sub semnul voluntariatului, nouă ani de proiecte şi realizări cu şi pentru
studenţii români din afară graniţelor”, anunţă reprezentanţii LSRS.