Vasluianca Marcela Topor, soţia premierului catalan, Carles Puigdemont, joacă un rol important în cadrul referendumului pentru independenţa Cataloniei. Este unul dintre cei mai activi susţinători ai separării regiunii de Spania, participând, alături de soţul sau, la mitingurile proindependenţă. În ziua atacului terorist de la Barcelona, Marcela Topor era la un astfel de miting, din campania pentru referendum. Presa spaniolă a numit-o pe vasluiancă "Regina Independenţei". Ziarele din Girona, unde trăieşte cuplul, o descriu pe Marcela Topor că fiind “timidă” şi “discretă”. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă povestea neştiută a Marcelei. (CITEŞTE ŞI: Referendum pentru independenţa Cataloniei! Violenţe între manifestanţii pro şi contra)
În ciuda tensiunilor cu guvernul spaniol, ostil referendumului şi independenţei Cataloniei, Marcela Topor şi-a susţinut necondiţionat soţul. Îi rămâne alături deşi există riscul că el să fie arestat. “Suntem pregătiţi pentru orice. Mă voi adapta, aşa cum am făcut şi până acum, la decizia lui Carles”, a declarat Marcela Topor presei spaniole.
Alături de Carles şi Marcela, se află şi părinţii primei doamne a Cataloniei, vasluienii Lenuţa şi Andrei Topor. Aceştia privesc la televizor ştirile privind referendumul din Catalonia. “Am auzit la televizor că doar 42% dintre catalani ar fi pentru independenţa regiunii, dar nu cred. 80% sigur îşi doresc asta, pentru că sunt o regiune bogată, e normal să-şi dorească independenţa, pentru a se gospodări singuri. Poate dă Dumnezeu şi reuşesc, deşi… Aţi văzut şi dumneavoastră ce este acolo. Dezastru! Încăierări, gloanţe de cauciuc, foarte mulţi răniţi…. Este foarte multă presiune. Şi noi suntem îngrijoraţi. Nici copiilor nu le pică bine. Acum câţiva ani, când a candidat la Primăria Girona, în campania electorală, posterele de pe stradă cu el au fost desenate, ba i se făcuse mustaţă, ba i se scosese un ochi. Nepoţelele au văzut: « ce i-a făcut lu’ tăticu? uite, i-a scos ochiul!»”. Darămite acum… Va daţi seama în ce tensiune trăiesc, casa lor este păzită… Chiar şi astă-vară, când fiica mea din Anglia a fost în vizită în Girona, unde locuiesc ei, mi-a povestit că peste 30 de SPP-işti îi păzeau. Şi la cumpărături, dacă se duceau, veneau după ei”, a declarat mama Marcelei.
Marcela Topor are 40 ani şi este din Vaslui. După ce a absolvit Liceul “Mihail Kogălniceanu” din Vaslui, a urmat cursurile Facultăţii de Limbi Străine, la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Pe lângă pasiunea pentru limbi străine, Marcela îndrăgea şi teatrul, aşa că s-a înscris în trupa actorilor amatori. Teatrul Ludic în cadrul căruia a activat în timpul studenţiei, avea să îi traseze linia destinului.
Împreună cu colegii de trupa a colindat lumea şi a participat la diferite festivaluri şi concursuri din America, Franţa, Spania sau Polonia. Aşa şi-a cunoscut marea dragoste şi aşa a început povestea primei doamne a Cataloniei. Marcela Topor a mers împreună cu cei 16 colegi de trupă în Spania, la un festival de teatru, în Girona, unde Carles Puigdemont era directorul Căminului Cultural.
Reprezentaţia micuţei trupe de actori amatori români a impresionat şi a fost premiată. Una dintre studentele actriţe i-a furat însă inima directorului de cămin cultural, care nu a mai lăsat-o. Distanţa nu l-a descurajat, dimpotrivă, Carles Puigdemont a ţinut permanent legătură telefonic, cu Marcela.
Între timp, relaţia lor s-a consolidat şi, când Marcela a absolvit facultatea, Carles s-a prezentat în faţa părinţilor săi şi i-a cerut mâna. S-au căsătorit în oraşul Girona din Spania, iar apoi au făcut nuntă mare la Iaşi, la Hanul Trei Sarmale. (CITEŞTE ŞI: Sotia lui Klaus Iohannis a cucerit-o pe Brigitte Macron! Carmen s-a înţeles de minune cu prima doamnă a Franţei: imaginile vorbesc de la sine)
Pe 10 ianuarie 2016, Marcela Topor a devenit prima doamnă a Cataloniei, după ce soţul său, Carles Puigdemont, care până atunci era primar al oraşului Girona, a fost investit în funcţia de preşedinte al guvernului catalan. Vasluianca şi-a susţinut soţul şi a luptat alături de el, pentru secesiunea acestei regiuni din Spania. Încă de atunci a salutat rezoluţia de declarare a suveranităţii şi crearea unui stat catalan, în ciuda opoziţiei vehemente a Madridului.
LAURA MIRON