Povestea tulburatoare a celui mai mare eseist-calugar al Romaniei! Viata lui Nicolae Steinhardt, evreul care a devenit crestin-ortodox in puscarie
„Lumea aceasta zadarnica Si in care ni se hotaraSte soarta pe vecie nu este atat de neimportanta, de zadarnica Si de iluzorie de vreme ce Hristos a venit sa moara aici”. Cuvintele ii aparTin lui Nicolae Steinhardt, nascut in comuna Pantelimon in urma cu aproape un secol. De origine evreu Si purtand numele Nicu-Aurelian Steinhardt, acesta a fost dat la Scoala de ilustrul sau tata, Oscar, director la acea vreme al fabricii de mobila Si cherestea.
Nicu Steinhardt face parte dintr-o generaTie de excepTie a Liceului „Spiru Haret”, care ii mai cuprindea pe Constantin Noica, Mircea Eliade, Alexandru Paleologu sau Dinu Pillat. Aplicat Si cu o minte agera, tanarul evreu debuteaza in literatura in 1934, sub pseudonimul Antisthius, iar doi ani mai tarziu iSi ia doctoratul in Drept ConstituTional. ViaTa sa capata accente dramatice in 1958, cand este arestat ca facand parte din grupul de prieteni ai lui Constantin Noica, alaturi de Pillat, Paleologu sau Vladimir Streinu. Pentru ca refuza sa iSi toarne amicii, Steinhardt primeSte 13 ani de munca silnica!
Paradoxal, experienTa din Peni