În ultimile două săptămâni, țara noastră a ajuns pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de decese COVID-19, adică 1.6 persoane la 100.000 de locuitori. Printre cele mai recente morți se află cu cea a Andreei Ioana Ciopleiaș, 22 ani, din orașul Rucăr, care a decedat luni 27 iulie, la prânz, în secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Pitești.
În urmă cu nouă zile, pe 18 iulie, în aceeași secție a aceluiași spital se stinsese mama ei, Elisabeta Ciopleiaș, 53 de ani, tot din cauza infecției cu COVID. Viața familiei din micul oraș argeșan avea să se schimbe pe 15 iulie, ziua în care mama Andreei a fost internată și testată pozitiv, scrie Libertatea.
Andreea a mers în ambulanță cu mama ei, iar acasă a fost în contact permanent cu tatăl ei. “Din 15 și până pe 28 iulie nimeni nu a căutat familia pentru testare sau anchetă epidemiologică”, spune unchiul fetei, Dumitru Andrei, potrivit aceleași surse.
Chiar dacă mama ei numai ce murise de o formă foarte agresivă de coronavirus și a început să facă febră chiar în ziua în care cea care îi dăduse viață a fost internată, Direcția de Sănătate Publică nu s-a interesat deloc de situația familiei Ciopleiaș.
Luni, 20 iulie, Andreea a apelat la rându-i la ambulanță pentru a ajunge la spitalul din Pitești. A fost băgată în cort în jurul orei 22, testată la miezul nopții și după aceea i s-a spus să plece acasă, deoarece rezultatul testului COVID-19 vine a doua zi, la ora 16.00. Mama ei murise de COVID cu două zile înainte.
„A fost nevoie să cheme niște prieteni să o ducă 80 km până acasă. Cât a stat în cort, nimeni nu s-a interesat de starea ei, având permanent febră, și nu a primit niciun fel de asistență medicală. A ajuns acasă după ora 3.00 noaptea”, relatează unchiul, completat de mesajele de WhatsApp trimise de fată către el.
A chemat ambulanța la 10, a venit la 17 După câteva zile, sâmbătă, studenta a început să aibă probleme cu respirația, iar în jurul orei 10.00 a sunat la 112 solicitând ajutor. A ajuns prima oară la spitalul din Câmpulung în stare gravă și a fost transferată la Spitalul Județean Pitești unde și-a dat și ultima suflare:
„Medicii de la noi au intervenit repede cu oxigen și cu medicație, când am transferat-o la Spitalul Municipal avea saturația de oxigen 91%. Când am aflat că a decedat luni nu ne-a venit să credem! Avea o anemie destul de mare, dar nu era cunoscută cu afecțiuni cronice. Nimeni nu e perfect sănătos, toți avem unele sensibilități sau dezechilibre în organism, deoarece nu ne examinăm.
Nu rata: OMS a lansat un nou avertisment. Tot mai mulți tineri europeni contractează COVID-19
Șocul pierderii mamei sigur a afectat-o fizic și psihic. Oricum, povestea Andreei este una tristă, care ne arată cât de parșiv este acest virus care are încă multe necunoscute”, a spus Ionela Duna, directorul medical al spitalului din Câmpulung.
Citește întreaga anchetă AICI