Povestea preotului ialomiţean care hrăneşte sufletele necăjite. A „înfiat” zeci de sărmani de toate vârstele
În fiecare zi de duminică, după sfârşitul Liturghiei, bătrâni şi copii merg pe lângă zidurile bisericii din Alexeni şi se îndreaptă către sediul fostei grădiniţe din Alexeni. Acolo, într-una din camerele din spate ale imobilului, îi aşteaptă porţii cu mâncare aburindă, pregătită cu multă migală şi dragoste special pentru ei.
De fiecare dată, 25 de suflete oropsite sunt hrănite în acest spaţiu creat special pentru ele. Iniţiativa îi aparţine preotului Aristide Costeleanu şi a fost pusă în practică pentru prima dată în urmă cu trei ani. În timp ce supraveghează cu privirea pe oamenii pe care-i ajută, duhovnicul vorbeşte deschis despre iniţiativa sa de a-i ajuta pe semenii pe care alţi oameni îi tratează cu indiferenţă. (CITEŞTE AICI: S-a ”întors în timp” cu 100 de ani! A construit în Ialomiţa o casă din pământ şi paie exact ca…)
„Facem acest demers pentru că Dumnezeu nu se uită la faţa noastră ori dacă avem hainele curate. El se uită la inimile noastre. Am decis să-i ajutăm pe aceşti oameni fără să-i judecăm. Oamenii vin şi ne roagă să-i ajutăm cu ceva de mâncare, iar noi aici o facem fără să-i condiţionăm. Dacă vrei să-ţi salvezi sufletul, îl împrumuţi pe Hristos şi faci milostenie”, explică preotul Aristide Costeleanu, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.
Invitaţi la „Masa Bucuriei”
Împreună cu preotul, oamenii sărmani din Alexeni aşteaptă cu sufletul la gură fiecare după-amiază de duminică pentru a se aduna împreună la masă şi a se bucura de faptul că pot să-şi hrănească trupul, dar şi sufletul. Tocmai de aceea, preotul Aristide Costeleanu a decis să denumească întâlnirile din cadrul micului centru social înfiinţat în incinta fostei grădiniţe dezafectată „Masa Bucuriei!”. Duhovnicul intră în încăpere, deschide uşa, iar apoi invită pe fiecare dintre beneficiari să-şi ocupe locul la cele două mese de lemn care cuprind întreaga încăpere. Oamenii se aşează cu grijă, iar apoi, alături de preot, rostesc o rugăciune. După ce au binecuvântat masa, fiecare se apucă să mănânce într-o linişte deplină. Sunt bucuroşi pentru că şi de această dată cineva a avut grijă de ei. (VEZI ŞI: Povestea uimitoare a unui preot din Vrancea. A „înfiat” 20 de copii)
„Numele de „Masa Bucuriei” nu a fost ales întâmplător. Am simţit că oamenii care ne trec pragul sunt cu adevărat bucuroşi atunci când vin la noi tocmai de aceea am decis să denumim acest loc «Masa Bucuriei». Eu cred că am fost destul de inspiraţi în această alegere”, mai spune preotul Aristide Costeleanu.
Ajutoare venite de departe
Mesele duminicale preparate de părintele Aristide Costeleanu nu ar fi fost posibile fără oameni binevoitori care cred în harul său şi care, alături de el, vor să ajute oamenii necăjiţi din comunitate. De la Suceava şi până la Bucureşti, preotul primeşte sprijin şi nu refuză nici un ajutor de la semenii care vor să sprijine alţi semeni, mai puţin norocoşi decât ei. Valentin Păun are aproximativ 42 de ani, locuieşte la Bucureşti şi-şi are rădăcinile la Alexeni. Omul vine în fiecare zi de duminică să-l ajute pe părintele Costeleanu să hrănească sufletele oropsite. Oferă de mâncare sau bani atunci când este nevoie de mai mult. Însă cel mai tare şi-ar dori să sprijine copiii sărmani din localitate. „Vreau să demarăm un proiect educaţional pentru copiii de la şcoală, pentru că educaţia este importantă pentru fiecare dintre noi. Doar prin educaţie putem schimba ceva, iar în aceşti copii eu văd mult potenţial!” spune bărbatul. (NU RATA, AICI: Poveste de succes! A lucrat la cules în Spania, iar acum… Câştigă mii din euro din scaieţi!)
La fel de implicaţi în a susţine proiectul social al preotului Costeleanu, alţi oameni au donat veselă şi tacâmuri în care să fie servită mâncarea. „Am primit mult ajutor din partea oamenilor care vin în biserica noastră să se roage şi le mulţumim tuturor pentru sprijinul pe care ni l-au acordat”, îşi încheie povestea preotul Aristide Costeleanu.
MĂDĂLIN SOFRONIE