Piramidele de la Goranu şi trovanţii din Costeşti, Vâlcea, sunt o parte din frumuseţile-unicat ale judeţului. Conglomeratele formate în urmă cu peste 5.000 de ani au o înălţime de 80 de metri și oferă o privelişte pe cât de spectaculoasă, pe atât de neobişnuită. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă spune povestea lor incredibilă. (VEZI ȘI: UN PROFESOR DIN VÂLCEA LUCREAZĂ LA CEA MAI MARE ICOANĂ PE STICLĂ DIN LUME)
Pe drumul național care leagă Râmnicu Vâlcea de Târgu Jiu, la intrarea în comuna Costești, privirea ţi-e atrasă de niște sculpturi de piatră în forme ciudate, de diferite mărimi. La prima vedere, par niște simpli bolovani. De fapt, sunt formațiuni create din cauza unor cimentări locale ale nisipului.
Specialiștii spun că trovanții au apărut pentru prima dată în urmă cu șase milioane de ani. În Costești au fost descoperiți în anul 1994 de un grup de arheologi, iar din 2005 muzeul este arie protejată prin lege. Oamenii din zonă au creat mituri despre trovanți. Spuneau că sunt pietre vii, care se nasc și cresc după fiecare ploaie. (VEZI AICI: A LUCRAT ÎN CULISELE UNOR FILME CU BUGETE DE 100 MILIOANE $!)
Alte frumuseţi-unicat sunt piramidele de la Goranu. Înălțimea lor atinge pe alocuri chiar și 80 de metri, iar, pentru raritatea formelor, zona a fost declarată arie protejată pe o suprafață de 12 hectare. Nu sunt construite de om, ci de natură, în urma ploilor și a topirii zăpezilor.
Piramidele de pământ de pe Valea Stăncioiului (Piramidele de la Goranu) sunt conglomerate care s-au format în urma eroziunii solului. Apa, aerul și vântul au creat o privelişte pe cât de spectaculoasă, pe atât de neobişnuită. (CITEŞTE ŞI: El este poliţistul care a refuzat FBI-ul pentru a lucra în România… Vânătorul de infractori)
Zona este o arie protejată a cărei valoare unică este supusă unui regim strict de protecție și conservare, cu scopul de a asigura păstrarea trăsăturilor naturale specifice. Piramidele se află într-un cadru natural impresionant, pe valea pârâului Stăncioi în judeţul Vâlcea, pe teritoriul administrativ al municipiului Râmnicu Vâlcea. Goranu este un cartier din Vâlcea, iar rezervaţia se găseşte în partea estică a acestuia, la patru kilometri de centrul oraşului. (VEZI ȘI: L-AM GĂSIT PE ULTIMUL OPINCAR AL OLTENIEI)
Piramidele din Valea Stăncioiului au fost descrise pentru prima dată de profesorul universitar Gheorghe Niculescu, în 1957. De asemenea, sunt descrise de profesorul Gheorghe Ploaie, într-una dintre cărţile sale: „Şiroirile sau piramidele de pământ de la Goranu sunt formaţiuni specifice, unice în România. Deosebit este chipul uman modelat în una din râpele de pe versantul drept al văii. Această râpă, de mici dimensiuni, este deosebită de celelalte 11 din cuprinsul văii prin prezenţa celor două formaţiuni asemănătoare căpăţânilor de zahăr. (NU RATA: CE ASCUND TUNELURILE SECRETE DE SUB FOCŞANI)
Pe cea din stânga distingem, cu puţină imaginaţie, un chip uman, iar pe cea din dreapta observăm şiroiri incipiente deja adâncite în versant, care pot închipui degetele adunate ale unei mâini. În cele zece sectoare de eroziuni de pe Valea Stăncioiului se întâlnesc diferite forme: creste, piramide, turnuri, jgheaburi etc”.
Rezervaţia naturală unde se află Piramidele din Valea Stăncioiului rămâne unul dintre cele mai atractive obiective turistice din zona Râmnicului.
La piramidele de pământ se ajunge acum relativ greu, pentru că puțini sunt cei care cunosc traseul. Nu există marcaje, doar localnicii vă pot îndruma spre acest obiectiv.
Pe malul pârâului, apele de la ploi și zăpezi au săpat în depozitele de conglomerate, formând niște structuri mai mici sau mai mari care seamănă surprinzător de mult cu piramidele. Unele sunt gri, altele sunt galbene, iar altele sunt roșii, dar toate reușesc să impresioneze. (VEZI AICI: I-AM GĂSIT PE ”MAGICIENII MĂTĂSII”! E SINGURA FAMILIE DIN ROMÂNIA CARE CREȘTE…)
Pentru localnici, priveliștea a devenit ceva obișnuit. Rareori, mai ales în zile de sărbătoare când prin pădurea din apropiere se organizau petreceri de Izvorul Tămăduirii, turiștii mai ajungeau și la piramide.
Fenomenul este destul de rar întâlnit în România, iar zona în care s-au format piramidele de la marginea oraşului Râmnicu Vâlcea, pe aproximativ 12 hectare de teren, a fost declarată arie protejată în anul 2000. Rezervaţia geologică ar putea fi transformată într-un brand turistic local, dar, din păcate, interesul autorităţilor locale pentru promovarea acestui obiectiv este scăzut. (NU RATA: POVESTEA MIRACOLULUI IROSIT DE LA BABA NOVAC)