Un fost miner a reușit să amenajeze, într-un sat din Gorj, cea mai mare pepinieră din zona Olteniei. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă povestea de succes a ortacului care, în urmă cu 16 ani, a lăsat mineritul pentru pomicultură. (VEZI ȘI: POVESTEA PSIHOLOGULUI CARE CULTIVĂ… AFIN SIBERIAN)
Minerul Nicolae Becheanu a lucrat în bazinul Rovinari, până când a fost disponibilizat. Imediat, bărbatul s-a gândit să se apuce de afaceri. Şi aşa s-a apucat să amenajeze o grădină și să vândă pomii pe care îi altoia singur.
Începând din 2003, minerul și-a construit cu migală afacerea, reușind, într-un final, să amenajeze, în satul Cornești, din comuna gorjeană Bălești, cea mai mare pepinieră din zona Olteniei. Acum, are clienți din toată țara, iar de altoire se ocupă specialiști din Ardeal, școliți în Ungaria. Fostul miner este foarte mândru de realizarea sa. (VEZI ȘI:ARE CEA MAI MARE PLANTAȚIE DE GOJI DIN ROMÂNIA!)
Nicolae Becheanu este ajutat la muncile din plantație de fiul său, Lucian, cel care stabilește cum trebuie investiți banii câștigați din vânzarea pomilor.
Tânărul a construit și câteva solarii, pentru a putea accesa finanțarea din programul de cultivare a roșiilor românești. Mai toți banii câștigați sunt investiți mai apoi în utilaje, pentru a suplini lipsa forței de muncă din zonă. (NU RATA: LA 21 DE ANI, O OLTEANCĂ SCOATE BANI DIN… AGRICULTURĂ SUB ZĂPADĂ)
Puieții de pomi fructiferi, cultivați în pepiniera de la Cornești, sunt livrați acum în întreaga țară, pe baza comenzilor primite pe internet.
„Pepiniera este autorizată şi certificată încă din 2003. Suntem specializați în domeniul pomicol şi furnizăm în toată ţara plante”, spune Nicolae Becheanu. (VEZI AICI: EXISTĂ UN SAT DIN ROMÂNIA UNDE TINERELE ÎNVAŢĂ SĂ FIE GOSPODINE. ŞCOALA DE NEVESTE)
Înfiinţarea pepinierei nu a fost un lucru uşor pentru fostul miner, ci o alegere conștientă a unei activităţi pe care a considerat-o rentabilă.
„Pentru noi sunt importante pasiunea, perseverenţa şi cunoştinţele din domeniul pomicol, de care se ocupă inginerul Vasile Cândea. Pepiniera dispune de o gamă variată de produse pomicole certificate: măr, păr, prun, cireş, cais, piersic, vişin, gutui, nuc, castan, tei, alun, trandafiri altoiţi, viţă de vie, magnolia, mur, zmeur, coacăz, agriș”, a mai spus fostul miner. (VEZI ȘI: A LUCRAT LA CULES ÎN SPANIA, IAR ACUM… CÂŞTIGĂ MII DIN EURO DIN SCAIEŢI!)