Măceșele din Olt se vând pe bani frumoși în străinătate. Olandezii le cumpără de la noi pentru industria farmaceutică, alimentară, dar și a cosmeticelor. Direcția Silvică Olt va exporta către Olanda 160 de tone de măceșe, care vor aduce un profit consistent instituției. Astfel va fi salvat și lemnul care urma să fie exploatat din păduri.
Bani vor câștiga și cei care culeg măceșele: 2,5 lei pentru un kilogram de fructe de pădure. Aceștia ajung să culeagă și 30 de kilograme pe zi. Măceșele provenite din Olt sunt exportate în Olanda, iar străinii sunt dispuși să ofere până la 700 de euro pentru o tonă.(VEZI ŞI: Poveste de succes! A lucrat la cules în Spania, iar acum… Câştigă mii din euro din scaieţi!)
În timp ce noi nu prea le luăm în seamă, deşi au foarte multe beneficii, sute de tone de măceşe vor ajunge şi anul acesta în ţările Uniunii Europene.
Se ocupă de asta oamenii din sudul ţării, care îşi rănesc mâinile la cules. Chiar şi aşa, sunt mulţumiţi pentru că primesc un leu în plus la kilogram faţă de anul trecut. (VEZI ȘI: EA ESTE ”MAMA” PĂPUȘILOR DIN FOI DE PORUMB)
Ion Floreanu este unul dintre localnicii care au pornit la pas, prin poiene, pentru a-şi umple lădiţele cu măceşe.
După o zi de cules, bărbatul se întoarce acasă cu 100 de lei. “Pe timpul nostru, în copilărie culegeam pentru şcoală, acum nu prea se mai ia iniţiativa asta”, spune bărbatul, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.
Peste 300 de oameni din mai multe localităţi din judeţul Olt, dar şi angajaţi ai Direcţiei Silvice Olt au început în această săptămână recoltatul fructelor de pădure.
Este o muncă nu tocmai uşoară, dar oamenii spun că le aduce un venit în plus.
„ – Este puţin complicat pentru că înţeapă, dar ne străduim şi culegem 25-30 de kilograme la zi.
– Care este preţul pe care îl primiţi?
– 2,5 lei pe kilogram. (CITEŞTE AICI: S-a ”întors în timp” cu 100 de ani! A construit în Ialomiţa o casă din pământ şi paie exact ca…)
– Este mulţumitor?
– Este acceptabil”, spune un alt localnic.
Miercuri, 19 septembrie, a plecat primul transport către Olanda, din judeţul Olt. Mai mulţi angajaţi ai Direcţiei Silvice Olt au adus producţia care va fi exportată în butoaie speciale.
„Luăm pe cele care sunt verzi, cu codiţe şi le punem separat în lădiţele goale. Facem o sortare, da? Cum sunt cele de aici, uitaţi așa!”, le spune Gerard Matei, directorul Ocolului Silvic Olt celor care se ocupă de sortarea măceșelor. (CITEȘTE AICI: E CEL MAI MARE COLECȚIONAR DE HALBE DIN ROMÂNIA)
„ – Recoltatul fructelor de pădure este o activitate economică semnificativă atât pentru Direcţia Silvică Olt, cât şi pentru comunităţile locale, întrucât preţul pe achiziţie pe kilogramul de măceașă proaspătă este de 2,5 lei.
– Ce faceţi cu profitul? (NU RATA, AICI: PLĂTEŞTE ŞI 30 DE MII DE EURO PENTRU A PERSONALIZA UN ”MONSTRU”. EL ESTE REGELE TIRURILOR!)
– Profitul adus salvează lemnul care ar trebui exploatat”, a declarat George Vâle, purtător de cuvânt la Direcţia Silvică Olt, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.
În Olanda, măceșele importate din România sunt folosite în special în industria farmaceutică, dar și alimentară. Anul trecut, Oltul a exportat 140 de tone de măceşe şi a câştigat 120.000 de euro. Măceșele sunt extrem de bogate în vitamina C, dar și în alte tipuri de vitamine, cum sunt provitamina A, vitamina B1, vitamina B2, vitamina PP, vitamina K și acid nicotinic. Pe lângă conținutul bogat în vitamine, fructele de măceș sunt bogate în zaharuri, acid citric, pectine, tanin, cupru, crom, mangan, pectina, acizi organici. (NU RATA, AICI: COLECȚIONARUL DE ZÂMBETE)
Ceaiul de măceșe este unul din cele mai cunoscute remedii populare. El este folosit de secole pentru creșterea imunității organismului și în general pentru a menține starea generală de sănătate. Prin conținutul de vitamine și minerale el devine eficient în tratamentul răcelilor, tusei și gripei, reducerea colesterolului din sânge și ameliorarea durerilor menstruale și de dinți. (VEZI AICI: BENEFICIILE MĂCEȘELOR)