Ion Nicolae Chrissoveloni (71 de ani) este singurul descendent al celebrei familii de bancheri interbelici care mai traieste in Romania.
Avand in spate o istorie de aproape o jumatate de mileniu, Chrissoveloni incearca de ani buni sa iSi recupereze averea familiei.
Intemeiata de bunicul sau, Nicolas Z. Chrissoveloni, originar din insula greceasca Chios, si consolidata de tatal sau, Nicolae (Nicky) Z., Banca Chrissoveloni a fost pana in 1933, la caderea bursei de pe Wall Street, una dintre cele mai puternice institutii financiare din Romania.
Sediul central al bancii de pe strada Lipscani, construit de celebrul arhitect G. M. Cantacuzino, este astazi sediul sucursalei BNR a municipiului Bucuresti si reprezinta o bijuterie arhitectonica. Istoria familiei Chrissoveloni este legata si de Casa Regala a Romaniei, Jean Chrissoveloni, bunicul lui Ion Nicolae, fiind intemeietorul regimentului de transporturi militare „Regina Maria” si avand o stransa legatura de prietenie cu sotia regelui Carol I.
Membrii familiei erau puternic ancorati in cercurile culturale ale vremii, iar matusa lui Ion Nicolae Chrissoveloni era buna prietena cu Charlie Chaplin, alaturi de care participa adesea la receptii si petreceri in Elvetia, locul unde s-a stabilit la batranete celebrul actor.
Ion Nicolae Chrissoveloni conduce de la Bucuresti doua afaceri profitabile, una de investitii imobiliare (infiintata de tatal sau) si alta care gestioneaza carduri bancare. „Familia mea detinea in perioada interbelica aproape jumatate din Bucuresti. Comunistii au confiscat averea familiei mele, iar acum ma lupt sa o recuperez. Multa lume ma intreaba ce mai caut eu in Romania. Nu stiu ce sa raspund. Cand am revenit in tara dupa revolutie, pe 17 ianuarie 1990, am tras aer in piept pe aeroport Si am simtit ca aici este locul meu”, ne-a declarat cu lacrimi in ochi urmasul familiei de bancheri.
Ion Chrissoveloni se lupta de mai bine de sapte ani in instanta pentru un teren care ii apartine Si care a fost vandut cu acte false de membrii celebrei retele de infractori „Mandatarii”. „Au falsificat buletinul meu si al sotiei mele intr-un mod absolut halucinant. Oricine Si-ar fi dat seama ca este vorba despre un fals. Pe certificatul de casatorie prezentat de escroci notarului erau stersaturi si nume scrise gresit”, a declarat omul de afaceri reporterilor CANCAN.ro.
Intrebat daca se considera un om bogat, avand in vedere averea si istoria familiei din care provine, Ion Nicolae Chrissoveloni spune ca nu banii sunt scopul sau, ci construirea unui business profitabil si durabil in timp. „Nu m-a interesat niciodata sa fac bani multi. La un moment dat, familia mea detinea aproape jumatate din Bucuresti, iar eu cand am venit in tara, dupa revolutie, am stat pe la prieteni”, a mai spus ultimul urmas al familiei de bancheri Chrissoveloni.
Livius Ionescu