Zi decisivă pentru Cătălin Chirilă la Jocurile Olimpice! Cătălin Chirilă, în vârstă de 26 de ani, campion european și vicecampion mondial, se confruntă astăzi cu una dintre cele mai mari provocări din cariera sa sportivă. În cadrul Jocurilor Olimpice, tânărul canoist român va participa mai întâi la semifinala probei de canoe-1 1000 m, programată la ora 12:30, unde doar primii patru clasați vor avansa în finala decisivă, care va avea loc în aceeași zi.
Cu o experiență vastă și un palmares impresionant, incluzând patru medalii de aur și argint la campionatele mondiale și europene, Chirilă este unul dintre marii favoriți ai României pentru o medalie olimpică la Paris. O medalie olimpică are însă o greutate aparte, fiind visul suprem al oricărui sportiv. În special la canoe, unde efortul de a concura în două curse într-o singură zi adaugă un nivel suplimentar de dificultate.
Citește și: SABRINA VOINEA POATE PRIMI MEDALIA DE BRONZ ÎNAPOI?! PRECEDENTUL DE CARE ROMÂNII NU ȘTIAU
UPTADE 12:37: Cătălin Chirilă nu a reușit să se califice în finala probei de kaiac-canoe simplu, 1.000 de metri. Deși la jumătatea cursei ocupa locul 5 și părea să recupereze teren, ajungând pe poziția a 3-a, finalul nu i-a fost favorabil. Românul a fost depășit și a încheiat cursa pe locul 5.
Pentru Cătălin Chirilă, ziua de astăzi (9 august) reprezintă o oportunitate unică de a intra în istoria sportului românesc. Dacă va reuși să cucerească medalia de aur, va deveni primul campion olimpic al României la canoe simplu 1000 m după legendarul Ivan Patzaichin, care a obținut aurul la această probă la Jocurile Olimpice de la Munchen în 1972. La exact 50 de ani de la acea performanță, Chirilă are șansa să urmeze pașii marelui său predecesor și să aducă României un nou titlu olimpic la această disciplină.
“Vorbim de miza supremă. Voi lupta pentru o medalie olimpică şi nu pot să rămân decât în gardă. Voi munci şi voi lupta ca până acum.
Odată ce am devenit campion mondial… m-a încercat gândul să mai renunţ la o repetare în sala de forţă, de a face câteva chestii care nu sunt corecte pentru un sportiv de înaltă performanţă. Pentru mine au fost nişte lecţii învăţate, am tras nişte concluzii şi voi evita să mai fac greşeli în pregătire. Voi fi 100%, acesta este obiectivul pentru mine.
Sunt convins de faptul că voi rămâne sănătos şi mă voi pregăti aşa cum îmi imaginez în momentul de faţă, voi fi extrem de puternic şi rezultatul va fi unul pozitiv la Paris”, a spus Cătălin Chirilă, conform Fanatik.ro.
Așteptările sunt mari, iar presiunea este pe măsură, dar Cătălin Chirilă este pregătit să dea totul pentru a-și împlini visul olimpic și pentru a duce mai departe tradiția de excelență a canotajului românesc. Toți ochii sunt pe el în această zi decisivă.
Cătălin Chirilă a urmat un regim de antrenament extrem de riguros și disciplinat, demn de un adevărat campion. Zilele lui începeau devreme, la ora 6:20, când alarma suna și dădea startul unei rutine spartane. Fiecare zi de pregătire era marcată de două sesiuni intense de antrenament, în care canoistul parcurgea între 12 și 14 kilometri la vâsle în fiecare ședință.
“Trezirea este la 6:20, pe la 7:00 intru în sala de forţă şi fac exerciţii de mobilitate. Pe urmă servesc micul dejun şi pe la 9:30 sunt deja în faţa hangarului, unde îmi pregătesc barca, mă încălzesc.
Prima sesiune de antrenament este sesiunea principală, cam 12-14 km de vâslit plus tema dată de domnul antrenor. După acest antrenament principal, mai avem completare de kilometri. Fie în alergare, fie pe bicicletă, în pădurea Snagov. Apoi, vine masa de prânz și un somn de câteva ore. Undeva, pe la 15:00-15:30 începem o nouă sesiune de antrenament în sala de forță, care, de regulă, durează între o oră și două ore.
În perioada de vară, când vremea ne permite, există o completare fizică, „spălarea” de acid lactic vâslind 8-10 kilometri. Este ca o plimbare pentru noi (râde). Urmează cina și imediat după cină, după ora 18:30, sunt în barcă și pescuiesc”, a povestit Chirilă, pentru sursa citată mai sus.