Starea de urgență ne-a dat tuturor viețile peste cap. Am fost nevoiți să punem pauză pasiunilor, să muncim de acasă, să stăm izolați și poate, cel mai greu, să-i privăm pe copii de activitățile care îi motivau. În București, mai mulți tineri, care sunt instructori la o școală de dans, s-au gândit să ofere lecții gratuite online. Nu au mai luat în calcul nici profitul, nici munca dificilă pentru un instructor în fața unui monitor, ci au ales să îndrume la mișcare și să scoată oamenii din starea neplăcută. CANCAN.RO, SITE-UL NR.1 DIN ROMÂNIA, a stat de vorbă cu Sorin și Ana Maria, doi dintre instructori, el fost absolvent de școală militară, ea balerină.
„Let’s Dance” se auzea cu entuziasm și energie până acum o lună la școala de dans cu același nume, însă acum sala de curs este goală. Au sperat că va trece repede această perioadă, dar nu a fost așa. Când și-au dat seama cât de multă nevoie au semenii de motivație, de încurajări, de voie bună, aflați între patru pereți, tinerii instructori au făcut primul pas. (VEZI ȘI: Povestea răvășitoare a singurei trupe de dansatori cu sindrom Down din România)
S-au echipat, au pus camera de filmat la treabă și au dat sfoară în țară că se fac cursuri gratuite și în mediul virtual. Sorin deține mica afacere. Este absolvent de Academie tehnică militară și acum predă dans. Ați zice că cele două se bat cap în cap, dar Sorin ne-a contrazis.
„De fapt, rigurozitatea de la Academie m-a ajutat foarte mult. În dans este nevoie să respecți reguli, este un fel de matematică, trebuie să dai dovadă de organizare, precizie, ori eu am făcut dansuri sportive și seamănă destul de mult cu instrucția. De dansuri mă ocup de 17 ani. Școala este ca și casa mea. Colegii îmi sunt familie. Nu am stat niciodată atât de departe de dans. Și cum acum suntem într-o situație extremă, am zis ce pot să fac eu pentru ceilalți? Și m-am gândit imediat să fac acest cursuri online. Și să fie gratuite. 30 de oameni intră zilnic, în fiecare seară și învață un dans”, ne-a mărturisit Sorin.
Din dormitor, sufragerie, bucătărie, cu toții repetă pas cu pas. E o energie debordantă și un entuziasm care hrănește psihicul în aceste vremuri. „Am vrut să fie gratuit, să ne bucurăm împreună. Este ca o lecție de solidaritate și dacă fiecare dintre noi a putut să facă asta, am zis de ce nu. Avem și o comunitate mică – Comunitatea stăm acasă și dansăm. Pentru mine este un experiment inedit”, spune Sorin.
Dacă el se descurcă de minune cu adulții, pentru copii, Ana Maria este profesorul virtual de dans. (NU RATA: Cum se distrează în izolare un milionar din Iași și soția lui. „Acest video nu trebuia să ajungă pe…”)
Ana este pasionată de dans de mică. Părinții au ales baletul pentru ea și i-a venit ca o mănușă domeniul. „Am luat cursuri de balet de mică. Mi-a plăcut, dar după o perioadă am renunțat. La 11 ani m-am reîntors la balet. Am urmat cursuri la Opera Națională. Am studiat la Liceul de Coregrafie Floria Capsali. Apoi am luat iar o pauză. Am terminat ulterior cursurile Liceului de Coregrafie și Artă Dramatică din Cluj Napoca. Mi-a plăcut scena, am și participat la spectacole, dar cel mai mult îmi place să învăț copiii. Nu pot sta departe de ei. Când mi-au spus colegii să ne apucăm de lecții online, am zis da, fără ezitare”, ne-a povestit Ana.
Cum decurge o lecție de dans online? Interesant ar fi cuvântul potrivit. Când camera de filmat este gata, toată lumea se conectează la platforma online și începe dansul. Fiecare cum știe mai bine. La prima lecție au fost 12 copii, apoi 5 cursanți, dar Ana îi așteaptă în fiecare marți și joi.
Se râde mult, se repetă, iar, pentru puțin timp, toți uită unde sunt, că stau izolați și că este stare de urgență. În pijamale, în costum sport, sau mai eleganți, cursanții dansează de zor. (CITEȘTE AICI: După 14 zile de izolare, Radu Vâlcan ia foarte în serios epidemia. S-a dus “blindat” la cumpărături)