Povestea incredibila a unei fotografii celebre. Vezi aici ce s-a intamplat cu celebra fata afgana
Desi numele ei era necunoscut, poza ei, aflata sub titlul „Fata afgana”, a aparut pe coperta revistei National Geographic din iunie 1985. Imaginea fetei a devenit simbolul refugiatilor din lumea intreaga. A fost numita „Cea mai recunoscuta fotografie” din istoria revistei si a fost inclusa in topul „Celor mai reusite 100 de fotografii National Geographic”.
La 14 ani s-a casatorit cu Rahmat Gul, acesta fiind singurul moment in care a fost fericita. S-a reintors in Afghanistan in 1992. Gula a nascut trei fete: Robina, Zahida si Alia. A patra fiica a murit in copilarie. Gula poate sa isi scrie numele, insa nu stie sa citeasca. In dialectul pashtun, numele ei inseamna „serbet de trandafir”.
Sharbat nu si-a vazut niciodata imaginea iconica, desi poza ei era atarnata langa un magazin unde muncea sotul ei! In ianuarie 2002, o echipa National Geographic a calatorit in Afghanistan pentru a o localiza. Un numar mare de femei au aparut, afirmand fiecare dintre ele ca ar fi faimoasa „Fata afgana”.
In cele din urma, echipa de la National Geographic a localizat-o pe Sharbat. Aceasta, care intre timp ajunsese la varsta de 30 de ani, se intorsese in tara natala. Identitatea ei a fost confirmata folosind tehnologii biometrice, care au comparat modelele irizatiilor irisului ei cu cele ale irisului fetei din fotografie.
Reunirea dintre fotograful McCurry si Sharbat Gula a fost linistita. Fotograful i-a aratat poza ei faimoasa. Femeia a fost rusinata de gaurile din salul ei rosu, ars de foc cand gatea. Ea si-a amintit ca era furioasa cand i s-a facut poza. Dar fotografia faimoasa nu a emotionat-o. Sharbat Gula s-a reintors in anonimat, familia ei fiind mutata intr-un sat dintr-o zona indepartata a Afganistanului. National Geographic s-a oferit sa ii educe fetele, sa infiinteze o scoala de fete in Afganistan si sa furnizeze asistenta financiara familiei sale.