Sute de mii de globuri lucrate manual de sticlarii români ajung, an de an, în brazii din întreaga lume. Într-un atelier din Cluj este sărbătoare în fiecare zi, iar cei 30 de angajaţi se transformă în ajutoarele Moşului şi realizează, cu migală şi talent, decoraţiuni pictate cu peisaje sau personaje de iarnă, dar şi globuri decorate 3D cu materiale speciale, sclipici sau mărgele.
Magia începe în suflătorie. Aici, tuburile lungi de sticlă se transformă în decoraţiuni. Apoi, fiecare glob primeşte un strop de culoare. După ce globurile sunt lăcuite, acestea ajung în atlelierul de pictură. Cu ajutorul culorilor se conturează o lume fermecătoare. De mai bine de patru decenii, Mariţa Hopârtean pictează cu îndemânare globuri. „Noi în fiecare zi suntem gata de sărbătoare. Alături de colegele mele care îs spiriduşii lui Moş Crăciun. Se lucrează numai manual, numai globuri din sticlă cu desene, cu brăduţi, cu tot felul de figurine”, a povestit ea la DIGI24.
Pe lângă talent şi îndemânare, un rol esenţial îl joacă şi imaginaţia artiştilor. „Se creează modele, se omologhează şi aşa se fac comenzile”, a mai spus Mariţa Hopârtean. Fabrica din Cluj a fost deschisă, timid, acum 23 de ani, ca o afacere de familie. „Inginer fiind şi eu şi soţul meu, ne-am gândit că viitorul acestei ţări e producţia. Cu globurile a fost o întâmplare, să încercăm ceva cu care nu aveam absolut nimic de a face la momentul respectiv”, spune Mihaela Turcu, managerul fabricii. „De la o comandă de un palet, care însemna 500-600 de globuri, am ajuns, la un moment dat, am avut 800.000 de globuri”, spune Mihaela Turcu.
Peste 90% dintre globurile create la Cluj pleacă în străinătate, în special în America, Anglia, Germania sau Italia. Iar cerinţele diferă. „Pentru America îs mai mult decorate. Cu slipici, mai colorate, mai vii, în relief, în 3D, cu pietre”, spune Mariţa Hopârtean. Iar oferta e variată: de la globuri clasice, cu formă rotundă, la decoraţiuni în formă de oameni de zăpadă sau chiar soldăţei.
Fiecare glob are povestea lui. Niciunul nu seamănă cu altul. Multe globuri ajung şi în posesia unor prestigioşi colecţionari de artă. Şi nu numai. De cinci ani, artiştii de aici fac globuri speciale pentru clienţii cu pretenţii.: globurile cu foiţă de aur. Preţul lor depăşeşte 100 de euro. „Este valoros pentru că este aur adevărat. Şi sunt cele mai spectaculoase”, spune Ioan Tămâian. Anul acesta, au plecat la export peste 3.000 de globuri.