Povestea fabuloasa a romanului care s-a imbogatit in America! A fost sofer si a ajuns sa faca sute de milioane de dolari
Imediat dupa Revolutie, Cristian Gheorghe a decis sa plece in America, in cautarea unui trai mai bun. Nu stia decat cateva cuvinte in engleza si avea la el doar 26 de dolari, dar asta nu l-a impiedicat sa se arunce in cea mai mare aventura a vietii sale, mediatizata si de Business Insider. In Romania, traia din banii castigati din vanzarea CD-urilor cu muzica. Era fan al formatiei Pink Floyd si asa s-a intamplat sa mai invete putina engleza, insuficienta, insa, pentru a se descurca intr-o tara cu vorbitori nativi. Nimic nu avea sa-l impiedice sa-si urmeze, insa, visul.
A reusit sa stranga niste bani si din ei si-a cumparat un calculator performant, Commodore 64, care avea sa aiba un rol esential in traiectoria vietii lui. Cristian Gheorghe isi aminteste ca si-a dat pe el salariul pe un an. A fost un autodidact si a invatat singur sa scrie coduri software pentru jocuri de calculator si a urmat cateva cursuri de formare profesionala inainte sa plece in SUA: a terminat facultatea de inginerie mecanica si stiinta calculatoarelor, insa aceasta diploma nu i-a fost recunoscuta in sistemul american.
Odata ajuns in SUA, Cristian a inteles ca nu ii va fi usor sa razbeasca, in conditiile in care nu avea nici bani, nu stia nici limba. A luat totul de la zdero, dar nu s-a lasat invins de dificultatile de tot felul, inclusiv financiare. A dormit prin moteluri ieftine si a fost sofer pe limuzine, iar asa l-a cunoscut pe Andrew Saxe, care l-a ajutat in cariera. In timp ce-l plimba cu masina, romanul i-a povestit acestuia despre pasiunea lui pentru calculatoare, iar Saxe l-a chemat la el la birou. Fara doar si poate, a fost ziua lui norocoasa.
Si-a vandut o afacere cu 500 de milioane de dolari
Saxe conducea atunci o companie de consultanta in domeniul software. L-a angajat pe Gheorghe si impreuna au construit o noua companie, cea care, mai tarziu, a construit conceptul de “big data”, desi la acea vreme nu se folosea acest termen. Acea firma au vandut-o catre Experian, iar astfel Cristian Gheorghe a ajuns CEO la Experian timp de mai multi ani. Apoi a fondat o alta companie, un alt „startup”, TIAN, pe care au unit-o cu alta firma numita OutlookSoft. O alta companie, SAP, s-a aratat interesata si a cumparat OutlookSoft, al carei domeniu de activitate era colectarea datelor cunoscute si sub termenul de „business analytics”.
Aceste date cuprindeau raporturile, predictiile si trendurile economice ale companiilor. In urma cu cativa ani a aparut o alta oportunitate pentru crearea unui „startup”, “Tidemark”, care, de asemenea, se ocupa cu datele analitice financiare, insa adaptata la aceste timpuri moderne.
Acum, lucreaza la cea- de-a patra sa afacere, „startup” – cum se numeste in SUA – dupa ce si-a vandut toate celelalte trei business-uri. La ultima vanzare, in anul 2007, a obtinut suma de 500 de milioane de dolari pentru OutlookSoft. Povestea lui Cristian Gheorghe nu est una fabricata de vreun scenarist cu multa imaginatie, ci una reala, care demonstreaza ca, uneori, viata bate filmul.
Claudia Voicu
CITESTE SI: