Dragoş Pavăl, principalul acţionar al companiei Dedeman, pe care o deţine împreună cu fratele său, Adrian, este de profesie matematician, iar afacerea şi-a început-o cu bani împrumutaţi de la soacra sa, cu un automobil Dacia break, şi cu 10.000 de mărci, pe care fratele său îi câştigase, cumpărând marfa de la ruşii care veneau în bazarurile din Iaşi şi vânzând-o în târgurile din Craiova cu profit dublu.
De altfel şi numele firmei pe care a înfiinţat-o pleacă de la numele celor implicaţi. “Îmi pregătisem nişte denumiri, dar erau deja luate. Cei de la registru mi-au spus să mă gândesc repede la ceva, să-mi pun numele, orice. Nu prea îmi plăcea treaba asta cu numele, dar stând acolo, la coadă, am încercat să compun ceva. Eu – Dragoş, soţia – Denise, fratele meu – Adrian. De-de-an. Nu sună bine. M-am gândit la soacră-mea, Margareta, şi am mai pus şi un M. Aşa a ieşit Dedeman”, povestea Dragoş Pavăl într-un interviu. Dragoş are o familie numeroasă, fiindcă au fost opt fraţi la părinţi, dar nu regretă toate greutăţile îndurate, fiindcă acestea l-au pregătit cum trebuie pentru viaţă. Toate sacrificiile făcute l-au dus în topul milionarilor, fiindcă în prezent valoarea afacerii deţinute a ajuns la aproximativ 800 de milioane de euro.
A intrat la facultatea de matematică, dar după doi ani a luat o decizie neaşteptată, ca urmare a unui stagiu de practică efectuat, pentru că a predat timp de două săptămâni matematica la un liceu de fete. „Deşi o apreciez pe profesoara mea de matematică pentru aptitudinile pedagogice, ale mele erau egale cu zero. M-am dus la directoarea şcolii şi i-am spus că nu mai vin, pentru că nu sunt făcut pentru a fi profesor“, declara Dragoş Pavăl. După o perioadă, a ajuns să se ocupe de programele de gestiune pentru o afacere şi acolo a prins „gustul” pentru business. Însă, după o perioadă, a observat că eforturile lui nu doar că nu erau apreciate, ci mai avea şi cel mai mic salariu din cadrul companiei.
După ce şi-a pornit propria afacere, a făcut şi destule erori, dar a învăţat din fiecare experienţă, ajungând acum să deţină un business în valoare de sute de milioane de euro. „Se vindea orice şi cu adaosuri foarte mari, la acea vreme nu era limitată marja la 30%, putea să fie oricât. Aveam margini mari pentru că era o lipsă incredibilă de produse, acum dacă nu eşti atent rămâi cu produsul şi trebuie să-l distrugi. Atunci cererea era imensă şi erau foarte mulţi bani pe care oamenii nu aveau unde să-i cheltuie. Toţi aveau economii, pentru că nu aveau ce să cumpere, erau foarte mulţi bani în piaţă şi am avut o valoare adăugată destul de consistentă de la început“, îşi amintea milionarul Dedeman.