Povestea cainelui Libak si a politistului care au luat urma Elodiei! Vezi cum s-au desfasurat cercetarile!

De: Cancan
Publicat: 20/06/2014 | 00:28

Toti romanii au stat cu sufletul la gura, zilele trecute, sa vada daca politistul Cristian Cioaca va fi trimis dupa gratii pentru crima sau daca va fi gasit cadavrul Elodiei Ghinescu. Pana la urma, chiar daca Cioaca a fost condamnat la 15 ani si opt luni de inchisoare cu executare, pentru omor, trupul victimei sale nu a fost gasit pana acum…

Toby si Cristinel sunt de nedesparitit de cinci ani

Desfasurarile de forte pentru cautare ei au fost impresionante, iar printre cei angrenati in aceasta misiune au fost si Cristinel Dumitra si colegul sau, ciobanescu german Toby.

Au cautat-o pe Elodia la Brasov

Cainii de la Serviciul de Politie Canina sunt antrenati de pui, dar nu toti ajung sa lucreze propriu-zis cu oamenii legii, ci numai cei mai buni. Apoi urmeaza un antrenament greu, astfel incat patrupedele sa poata sa poata sa faca fata in teren in misiuni.

Patrupedul a fost implicat in mai multe cazuri extrem de mediatizate

“Numele de scena este Toby, dar in acte este Libak. L-am luat de la sase luni, ii preluam de la centrul chinologic Sibiu, dupa care se face un pre-dresaj pana la varsta de opt, noua luni, dupa care se initiaza practic dresajul, pe specificul fiecarui caine. Poate fi facut caine de urma, de descoperire cadavre, droguri, tutun, dar in lume mai multe specialitati”, ne-a spus Cristinel Dumitra, conducator caine de serviciu la Politia Capitalei.

Fapta lui Cristian Cioaca a fost incadrata la „lovituri cauzatoare de moarte”

Toby are misiuni multe la activ, unele dintre el fiind chair cazuri extrem de cunoscute, precum cel al Elodiei Ghinescu, sotia politistului Cristian Cioaca.

“Specializarea cainelui este descoperire cadavre umane. Sunt destul de multe cazuri la activ, dar sunt cateva mai cunoscute, cum este cazul Elodia, care este cel mai mediatizat si cel mai cunoscut. La el am participat si noi, am facut cautari in zonele Brasovului. Un alt caz la care am lucrat si unde am avut rezultate deosebite a fost al unei profesoare disparute in judetul Constanta, gasita dupa un an pe campurile din imprejurimile Constantei. El este cel care a gasit fragmente din ramasite umane, bineinteles acel cadavru, care fusese imprastiat pe o raza destul de mare”, ne-a mai povestit politistul.

Toby si partenerul sua au participat la cautarile Elodiei in zona Brasovului

Pentru ei, colegul patruped este familie

Pentru toti cei de la Serviciul de politie Canina, cainele reprezinta un membru al familiei.

“Ne referim la ceva apropiat, il cresti ca pe un membru al familiei. Crescut de la sase luni, iar acum are cinci ani si ceva, deja pot sa spun ca este parte din mine”, ne-a povestit Cristinel. Serviciul de Politie Canina a fost infiintat in noiembrie 2006, iar de atunci agentii canini au rezolvat o multime de cazuri.

Comisarul sef Adrian apostol conduce Serviciul de Politie Canina

“Serviciul de Politie Canina a fost infiintat in noiembrie 2006, iar pentru mine este a doua casa, poate chiar de multe ori prima casa. Sunt de cand s-a infiintat, am inceput ca ofiter specialist aici si de cinci ani sunt seful acestei structuri. Pot sa spun cu modestie ca sunt parintele acestei structuri. Lucrez cu cainii de serviuciu in Politie din anul 2000, iar de sapte ani sunt aici”, ne-a declarat comisarul sef Adrian Apostol.

Cristinel ne-a spus ca l-a invatat pe Toby cu recompense sufletesti, lucru care se vede pe fata catelului

Comisarul ne-a spus ca dupa munca depusa, patrupedul are si el dreptul la o batranete linistita, iar asta se intampla alaturi de cine a lucrat.

“E si normal, dupa ce lucrezi cu acel catel, il stii de la trei luni, de cand e copil si il duci pana la batranete, la opt, noua ani un caine de Politie e batran, nu cred ca unul din colegii mei, care sunt conducatori caini de serviciu, o sa spuna ca nu vrea ca acel caine sa-l aiba langa el si ca macar ultimii ani din viata sa nu ii asigure o pensie linistita si un trai mai usor decat cel pe perioada cat s-a folosit politistul de caine, ca unealta, ca mijloc de munca”, a spus seful serviciului de Politie Canina.

Cristian Cioaca a fost incarcerat, la o ora dupa pronuntarea sentintei

Cainii politisti nu au grade

Seful serviciului ne-a spus ca este o legenda urbana faptul ca politistii canini au grade. “Nu au grade, este o legenda urbana, care vine dinaintea anilor 89-90, ei au calificari si nu grade”, ne-a spus Adrian Apostol. Munca cu un catel incepe cand aceste este doar un pui, iar aici acestia sunt crescuti ca niste copii.

CITESTE SI 

“Grigorescul” Politiei Capitalei! Povestea omului din spatele portretelor robot ale infractorilor

De la Politia Capitalei, in ringul Local Kombat! Este tanar, talentat si va lupta la mondialele de kickboxing din decembrie!

BOMBA! Cum ar putea scapa de inchisoare Cristian Cioaca, dupa ce a fost condamnat definitiv la 15 ani si 8 luni!

“Ei sunt propriu zis, dupa cativa ani, membrii ai familiei”, a mai explicat comisarul.

„Cum este normal dupa o anumita perioada patrupedul iese la pensie, iar de fiecare data el ajunge alaturi de omul langa care a muncit ani intregi. Un caine politist poate sa lucreze pana la opt, noua ani in functie de specificul muncii care o desfasoara, calificarea care o are si de uzura care o capata el. Acesti caini nu sunt de companie, care sa traiasca in puf. Ei muncesc zilnic, au patru-sase ore de antrenament, au foarte multa activitate, au cazuri in care pot sa alerge si pana la cate 16-20 de kilometri, spre exemplu un caine de urma a cautat mirosul 16 km pentru a gasi mai multe obiecte furate, misiuni terminate cu succes. De asemenea, ei sunt niste caini uzati psihic, ca urmare a stresului”, ne-a mai explicat Adrian Apostol. (A.S.)
 

This browser does not support the video element.