Poveste de succes! A lucrat la cules în Spania, iar acum… Câştigă mii din euro din scaieţi!

De: Cancan
Publicat: 24/09/2017 | 00:00

Asemeni multor români, la începutul anilor 2000, Frusinica Ionescu, născută şi crescută în satul ialomiţean Borduşelu, a luat drumul străinătăţii în speranţa unui trai mai bun. În bagajul pe care l-a cărat după ea prin autogări şi aeroporturi a aşezat alături de haine şi visul că într-o zi va avea propria sa afacere, la ea în ţară.

Cu această dorinţă a ajuns în Spania, unde şi-a petrecut 13 ani pe o plantaţie de roşii. A cules tomate cot la cot cu alţi lucrători, apoi, datorită determinării şi curajului, a reuşit să fie apreciată de superiori şi promovată în funcţii-cheie ale firmei care a angajat-o.

„Când pleci la un astfel de drum îţi trec prin minte o grămadă de lucruri. Nici nu ştii la ce să te gândeşti. Vrei să faci bani, dar te întrebi ce-oi face cu ei? Eu m-am gândit că aş vrea să am ceva al meu, o afacere a mea la mine în ţară. Nu am crezut că se poate realiza, dar uite că am reuşit. Şi-i mulţumesc în fiecare zi lui Dumnezeu pentru asta”, mărturiseşte Frusinica Ionescu, cu sufletul încărcat de sinceritate, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.

Visul de 8.000 de euro

Experienţa pe care a trăit-o pe plantaţiile de roşii ale spaniolilor s-a încheiat definitiv pentru Frusinica Ionescu acum trei ani, când a decis că este timpul să revină acasă şi să realizeze ceva în vatra satului în care s-a născut. Aşa a luat naştere afacerea cu plante medicinale pe care o coordonează astăzi. (CITEŞTE AICI: Mărturii şocante făcute de sportiva ”notată” cu 10 înaintea Nadiei. Cum a fost umilită o mare gimnastă a României după ce s-a retras! I-au oferit un post de…)

A investit cei 8.000 de euro cu care s-a întors din Spania într-o suprafaţă de cinci hectare de teren agricol pe care cultivă lavandă, gălbenele şi ciulini de Bărăgan, plantă cunoscută în literatura de specialitate sub numele de Armurariu.

Ambiţia femeii a atras imediat privirile celorlalţi cultivatori din zonă, care s-au crucit când au văzut că, în loc de porumb, grâu sau floarea-soarelui, pe pământul pe care şi l-a cumpărat cresc astfel de plante.

„Ceilalţi fermieri s-au uitat la mine ciudat. Nu le-a venit să creadă că pot să cultiv şi gălbenele sau lavandă. Ce să mai spun de câmpul de scaieţi. Mi-au zis că n-o să iasă, că nu va fi profitabil. Acum când văd cum arată producţia par să nu mai fie aşa de sceptici”, spune femeia.

Eco-agricultură cu plante medicinale

Chiar dacă poate părea nefiresc ca lângă un lan de porumb să vezi cum răsar florile violet de lavandă sau cele de gălbenele, Frusinica spune că este mândră de culturile sale. Mai mult, plantele pe care le însămânţează sunt întreţinute în regim de eco-agricultură. Asta înseamnă că respectivele culturi nu sunt tratate cu produse chimice şi sunt întreţinute simplu, cu unelte agricole rudimentare. Mai mult, femeia susţine că a învăţat totul despre cultura plantelor medicinale de pe internet.

„Nu facem tehnologie aşa cum se întâmplă cu celelalte producţii agricole. Avem câţiva oameni, venim şi dăm cu sapa împreună printre rândurile de flori de lavandă, cele de gălbenele sau Armurariu. Nu este greu de loc, ba este chiar frumos şi relaxant. În plus, în primii ani, m-am documentat singură despre cum trebuie cultivate şi întreţinute. Am stat pe internet!”, spune Frusinica Ionescu.

În principal, de la plantele medicinale, Frusinica Ionescu culege doar florile. Înainte de ajunge la fabrici, unde sunt procesate, ele trebuie supuse unui proces de uscare. Tocmai de aceea, femeia şi-a transformat întreaga gospodărie într-un imens loc unde usucă respectivele flori. Sistemul este bine gândit şi foarte ecologic. Practic, Frusinica a montat în curte mai multe solarii în care pune la uscat florile de plante medicinale.

Medicamente naturiste cu ingrediente din Bărăgan

Din câmp, plantele medicinale ale fostei culegătoare de roşii din Spania ajung direct în farmaciile naturiste din întreaga ţară. Antreprenoarea din Borduşelu are încheiate parteneriate cu producătorii de preparate medicale naturiste, care cumpără florile de lavandă, gălbenele sau scaieţii pe care ea le cultivă.
„Avem contracte de achiziţie cu firme specializate. Experţii din cadrul acestor companii ne oferă acum informaţii şi soluţii despre cum putem să cultivăm plantele medicinale. Ne este foarte utilă această colaborare”, mai spune Frusinica Ionescu. Un kilogram de flori de gălbenele poate ajunge şi la 20 de lei, în timp ce unul de seminţe de scaieţi poate depăşi 22 de lei. (NU RATA, AICI: Am aflat povestea scriitorului care şi-a transformat casa părintească în muzeu)

MĂDĂLIN SOFRONIE