Poți congela sau nu carnea care stă să expire? Câte luni este bun alimentul înghețat

Publicat: 17/10/2024 | 09:01
Se poate congela sau nu carnea care stă să expire? Foto: Profimedia

Te-ai întrebat vreodată dacă poți congela sau nu carnea care este gata să expire? Dacă da, noi avem răspunsul! Iată câte luni este bun alimentul înghețat. Toate gospodinele trebuie să știe după câtă vreme este indicat să nu o folosească la rețete! Timpul este în strânsă legătură cu grăsimea pe care o conține alimentul. 

Congelarea este cea mai bună metodă pentru a prelungi durata de valabilitate a cărnii, asta pentru că ajută la păstrarea calității, dar și a valorii nutritive. Cu toate acestea, pentru a obține cele mai bune rezultate, trebuie să ții cont de câteva aspecte importante.

Dezvoltarea microorganismelor periculoase este oprită prin procesul de congeelare, ceea ce ajută la conservarea cărnii pe un termen îndelungat. Chiar dacă se prelungește valabilitatea, aceasta nu va rămâne bună mereu. Durata de păstrare depinde de tipul alimentului, dar și de câtă grăsime conține.

Cârnații și carnea grasă rezistă mai puțin decât cea de pasăre, spre exemplu, fiind bune pentru cel mult două luni. Carnea tocată are o durată de valabilitate de patru luni. Cea de pasăre poate fi păstrată între nouă și 12 luni, iar cotletele de vițel, porc sau miel între 4 și 12 luni.

Citește și: Dr. nutriționist Mihaela Bilic a spus adevărul: Sunt sănătoase sau nu legumele congelate?

Specialiștii recomanda congelarea produselor proaspete

Chiar dacă prin congelare se blochează multiplicarea bacteriilor, oxidarea grăsimilor continuă. După ceva timp se poate ajunge la râncezirea cărnii, iar valoarea nutritivă și gustul vor fi afectate, motiv pentru care ar fi indicat să nu o folosești.

O bucată de carne poate fi păstrată pe un termen nelimitat, însă calitățile sale nutriționale ajung să se degradeze după apoximativ 5 ani. Și aici se ține cont de tipul de aliment, dar și de conținutul de grăsime sau apă.

Este indicat să bagi la congelator carnea proaspătă pentru a rezista trecerii timpului și pentru a nu pierde atât de mult valoarea nutritivă. Congelarea acesteia înainte de expirare nu este cea mai bună alegere, dar poate fi folosită dacă nu este lăsată foarte mult timp înainte de gătire.

Citește și: Cât timp poate fi ținută friptura de miel în frigider. Cum îți poți da seama dacă s-a alterat